Antena 3 CNN Actualitate Gustul Crăciunului, tot mai scump. Preţurile produselor tradiţionale în diverse oraşe | Experiment Antena 3 CNN

Gustul Crăciunului, tot mai scump. Preţurile produselor tradiţionale în diverse oraşe | Experiment Antena 3 CNN

Românii plătesc mai mult în acest an cu 20% pentru mâncarea de Crăciun, faţă de anul trecut. Cel mai mult s-au scumpit alimentele tradiţionale din carne şi brânzeturile. De exemplu, în magazinele din Bucureşti, un kilogram de carne de porc este vândut cu aproape 10 lei mai mult faţă de anul trecut.

de Ioana Ciobanu    |    Andreea Borboros    |    Cosmin Criste    |    18 Dec 2023   •   11:11

Începe săptămâna pregătirilor şi a cumpărăturilor pentru masa de Crăciun. Alimentele tradiţionale, cum ar fi produsele din carne ori brânzeturile sunt cele care s-au scumpit cel mai mult.

De exemplu, un kilogram de carne de porc ne costă cu aproape 10 lei mai mult faţă de anul trecut. De la 28 de lei, atât cât costa in 2022 kilogramul de ceafă de porc, acum preţul a ajuns la 37 de lei. Nu este singurul produs pentru care vom plăti mai mult. Un kilogram de lebăr poate să ne coste undeva între 40 și 60 de lei, iar același preț ridicat se aplică și la tobă și caltaboș. 

Rămân două variante pentru cei care fac cumpărăturile deja pentru masa de Crăciun. fie cumpără mai puţin pentru a se încadra în buget, fie trebuie să suplimenteze bugetul.

Gustul Crăciunului, tot mai scump. Preţuri cu 20% mai mari faţă de anul 2022

Masa de Crăciun este mai scumpă şi în restul ţării, nu doar la Bucureşti.

În Banat, este musai ca masa de Crăciun să fie plină, aşa că nici anul acesta timişorenii nu vor face rabat. Rămâne, însă, de văzut dacă vor renunţa din punct de vedere cantitativ la produse sau dacă vor renunţa la produse efectiv.

În ceea ce priveşte carnea de porc, se înregistrează scumpiri. Dacă anul trecut, un kilogram de carne de porc se vinde între 25-27 de lei, acum, în galantarele din pieţele din oraşul de pe Bega un kilogram de carne de porc se vinde cu preţuri cuprinse 30-35 de lei.

Costiţa de porc se vinde, de asemena, cu 35 de lei, iar în ceea ce priveşte cotletul de porc de casă, un kilogram costă 35 de lei. Pentru cei care nu consumă carne din porc, aceştia au o altă variantă. Un kilogram de piept de pui costă 25 de lei, asta în condiţiile în care acelaşi kilogram de piept de pui se vindea cu 23 de lei.

De la Timişoara, mergem şi la Cluj-Napoca.

Clienţii nu se prea înghesuie în pieţele din Cluj-Napoda, din cauza scumpirilor. Mulţi din ei aleg să îşi facă cumpărăturile la supermarketuri, pentru că, în această perioadă, este plin de oferte, iar această stratgeie se pare că funcţionează. Magazinele mari sunt supraaglomerate, iar pieţele cam goale.

În pieţele din Cluj-Napoca, un kilogram de ceafă de porc costă 36 de lei, iar un kilogram de piept de pui 20 de lei. Pentru un kilogram de brânză telemea, clujenii trebuie să scoată din buzunar 40 de lei.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close