Antena 3 Actualitate Guvernul discută astăzi, în ultima şedinţă din 2015, majorarea salariului minim

Guvernul discută astăzi, în ultima şedinţă din 2015, majorarea salariului minim

30 Dec 2015   •   07:58
Guvernul discută astăzi, în ultima şedinţă din 2015, majorarea salariului minim
Sursa foto: foto: gov.ro

Cabinetul Cioloş se întruneşte, miercuri, de la ora 10.00, în cadrul ultimei şedinţe de Guvern din 2015, urmând să ia în discuţie creşterea salariului minim, varianta Executivului discutată cu patronatele şi sindicatele fiind cea a unei majorări la 1250 de lei începând cu luna mai.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, Guvernul nu a făcut publică agenda şedinţei de miercuri.
Executivul a avut, în ultimele două săptămâni, mai multe runde de consultări cu sindicatele pe tema majorării salariului minim. Ultimele discuţii au avut loc marţi după-amiază, în cadrul Consiliului Economic şi Social.

Sindicatele au cerut, în şedinţa CES, creşterea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1275 de lei de la 1 mai, în timp ce patronatele şi Guvernul au susţinut majorarea salariului la 1250 de lei începând cu luna mai, a declarat, marţi, preşedintele CES, Florian Costache.
''Partea patronală a votat pentru 1 mai, aşa cum este HG, 1250 de lei (salariul minim pe economie-n.r.), solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluţii de micşorare a taxelor şi impozitelor pe salarii, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală, normal, a votat pentru, iar avizul sindicatelor (a fost ) negativ (...), menţinându-şi propunerile de la început'', a declarat preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Florian Costache, la finalul şedinţei plenului acestui for, care a discutat marţi proiectul de Hotărâre a Guvernului privind creşterea salariului minim.

El a explicat că avizul Consiliului este consultativ, astfel că deşi sindicatele nu sunt de acord în totalitate cu acest proiect, acesta va intra în forma actuală în şedinţa de miercuri a Executivului.
La rândul său, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale ''Cartel Alfa'', Liviu Apostoiu, a declarat că mediul privat are nevoie de creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, afirmând că salariile în acest sector sunt ''de mizerie'', în contextul în care în sectorul bugetar au fost creşteri salariale.

''Noi ne dorim ca 1 ianuarie să fie data de aplicare (a creşterii salariului minim pe economie-n.r.). Nu putem să aşteptăm până în luna mai, pentru că în sectorul privat este nevoie de această creştere a salariului minim, atâta timp cât în partea bugetară s-a acţionat la creşterea de salarii, în sectorul privat salariile sunt de mizerie şi sectorul privat trebuie să beneficieze de la 1 ianuarie de 1200 de lei, aşa cum, de fapt, am stabilit cu mai multă vreme înainte când s-a stabilit creşterii de salariul minim de Guvernul anterior'',  a declarat Apostoiu.
Sindicatele cer ca, în situaţia în care salariul minim va fi majorat de la 1 mai, acesta să fie de 1275 de lei şi nu 1250 lei, aşa cum Guvernul a propus.

''Susţinem  în continuare şi cerem ca 1 ianuarie să fie data (creşterii salariului minim pe economie-n.r.) şi dacă este 1 mai, atunci (salariul minim-n.r.)  trebuie să fie 1275 de lei ca să acopere fix faptul că în luna ianuarie, februarie, martie şi aprilie nu se acordă o creştere de salarii'', a explicat Liviu Apostoiu.
Întrebat dacă sindicatele vor protesta dacă nu le va fi respectată solicitarea, el a afirmat că rămâne de văzut care va fi poziţia sindicatelor după ce Hotărârea de Guvern va fi adoptată în şedinţa Executivului de miercuri.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close