Antena 3 CNN Actualitate Guvernul nu-i iartă pe bătrâni şi introduce CAS pentru una dintre cele mai mici pensii din Europa

Guvernul nu-i iartă pe bătrâni şi introduce CAS pentru una dintre cele mai mici pensii din Europa

Guvernul nu-i iartă pe bătrâni şi introduce CAS pentru una dintre cele mai mici pensii din Europa
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Dec 2010   •   09:03

Dacă nu au reuşit să reducă pensiile cu 15 procente, guvernanţii au găsit acum altă soluţie. Pensionarii care primesc mai mult de 740 de lei lunar vor fi nevoiţi să achite Contribuţii la Asigurările de Sănătate. Asta deşi, de-a lungul a zeci de ani de muncă, au achitat lunar aceste contribuţii. Măsura apare şi într-o Ordonanţă de Urgenţă din 2009 şi vine în contextul în care pensiile din România sunt printre cele mai mici din Europa.

Începând cu anul viitor, peste două milioane de pensionari din România vor da banii de mâncare şi medicamente pe contribuţii de sănătate. Statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde de lei anual.

"Propunerea aprobată prin această ordonanţă de urgenţă este ca, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate cu două categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei şi cea mai mare parte din categoria revoluţionarilor care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român. La revoluţionari rămâne exceptată categoria revoluţionarilor răniţi", susţine ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Scutiţi de la plata contribuţiei de 5,5% pentru sănătate sunt pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei. Ei sunt în număr de aproximativ trei milioane şi jumătate.

Şi copiii, elevii şi studenţii care nu au venituri vor fi scutiţi de la plata CAS-ului.

Plata CAS la pensiile mai mici de 1.000 lei, într-o Ordonanţă din 2009

Obligativitatea plăţii CAS şi de către cei cu pensii sub 1.000 de lei apare într-o Ordonanţă de Urgenţă din decembrie 2009. Aceasta a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, deşi foarte puţini politicieni îşi amintesc de ea, scrie România Liberă.

Este vorba de OUG nr. 114 din 23 decembrie 2009, ordonanţă prin care Guvernul Boc a umblat şi la tichetele de masă, tichetele-cadou, tichetele de vacanţă, precum şi la compensarea în bani a tichetelor de călătorie. Concret, prin art. III al ordonanţei a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel: „Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii se datorează şi se calculează începând cu data de 1 ianuarie 2011".

Cu alte cuvinte, până la începutul lui 2011, contribuţiile aferente pensiilor sub 1.000 de lei se plătesc de la bugetul de stat, urmând ca de la 1 ianuarie să fie plătite de pensionari.

Ordonanţa, aspru criticată de Opoziţie, se află în prezent la Camera Deputaţilor, pe masa Comisiilor de buget-finanţe şi de muncă, fiind adoptată de Senat, în procedură de urgenţă, în luna martie.

Pensiile bătrânilor din România, printre cele mai mici din Europa

România are cel mai nesustenabil şi cel mai nereformat sistem public de pensii dintre toate economiile Uniunii Europene, conform unui studiu citat de Evenimentul Zilei. Pensiile bătrânilor din România sunt printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 170 de euro. La polul opus sunt pensionarii din ţări precum Luxemburg care câştigă de aproape 20 de ori mai mult decât cei din ţara noastră. Adică peste 3.000 de euro.

În timp ce Guvernul român vrea să împoziteze şi pensiile peste 740 de lei, specialiştii europeni estimează o creştere a cheltuielilor cu pensiile din ţara noastră. Astfel, în 2050, este preconizată o dublare a fondurilor alocate pensiilor, procentul ajungând la aproape 15% din Produsul Intern Brut. Asta în condiţiile în care acum statul cheltuie 8,4% din PIB pentru pensii.

În plus, pensionarii din România primesc printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Un pensionar luxemburghez câştigă de 20 de ori mai bine decât unul român. Şi în Italia, Franţa sau Spania, bătrânii o duc mai bine. Pensia din aceste ţări este de aproximativ 5 ori mai mare decât în România.


Pensionarii din România, octombrie 2010:

5.498.800 persoane
pensia medie: 686 lei

Din care:

4.780.700 pensionari de asigurări sociale de stat
pensia medie: 742 lei

718.100 pensionari agricultori
pensia medie: 310 lei

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Pensia medie

România: 170 euro
Luxembourg: 3.000 euro
Grecia: 1600 euro
Italia: 1.140 euro
Franţa: 1.100 euro
Spania: 880 euro
Polonia: 440 euro
Cehia : 400 euro

×
Subiecte în articol: pensii CAS Ordonanta de Urgenta
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close