Antena 3 CNN Actualitate SRI: Cetăţenii, principala ţintă a crizelor de securitate

SRI: Cetăţenii, principala ţintă a crizelor de securitate

2 minute de citit Publicat la 17:57 15 Oct 2015 Modificat la 17:57 15 Oct 2015
sri.jpg
Foto: Agerpres
Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune că vrea să schimbe total faţa Serviciului pe care-l conduce şi modul în care se raportează la societate. 
 
Într-un discurs la Cluj Napoca, Hellvig a susţinut că cetăţeanul este cel care trebuie să exercite control asupra Serviciului şi că este nevoie de mai multă transparenţă, informarea corectă fiind indispensabilă pentru democraţie.
 
Directorul SRI, Eduard Hellvig, avertizează că modul în care au loc ameninţările de securitate s-a schimbat. De data aceasta nu mai este vorba doar de ameninţări la adresa statului român. 
 
 
CARE SUNT AMENINŢĂRILE DIN PERSPECTIVA SRI
Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor.
SURSA: Discursul şefului SRI
 
Serviciul Român de Informaţii va trece, din aceste motive, prin schimbări în următoarea perioadă. Una dintre cele mai importante se referă la modul în care cetăţenii vor putea contribui la eliminarea ameninţărilor de securitate. 
 
 
SRI VREA UN PARTENERIAT CU ROMÂNII
Serviciul Român de Informaţii se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice. În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm. (...) În această realitate complexă, cetăţeanului nu-i mai revine doar rolul clasic de beneficiar al securităţii naţionale, ci se impune reevaluarea potenţialului său. Din perspectiva mea, cetăţeanul este esenţa devizei noastre "Patria a priori". Aceasta este esenţa parteneriatului pe care îl propunem societăţii româneşti.
SURSA: Discursul şefului SRI
 
 
Hellvig mai susţine că întreaga activitate a SRI va deveni mai transparentă, iar cetăţenii vor avea mai mult control asupra Serviciului. 
 
SRI VREA UN PARTENERIAT CU ROMÂNII
Democraţia nu înseamnă doar voinţa unei majorităţi politice, parlamentare. Democraţia înseamnă mai mult decât alternanţa la putere în baza alegerilor. Desigur, acestea sunt premisele unei societăţi libere. Dar democraţia funcţională înseamnă guvernare în serviciul cetăţeanului, asigurând acestuia posibilitatea controlului atât de necesar evitării derapajelor. (...) Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparenţă, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte şi exercitării controlului democratic. Nu este un proces uşor, dar, pentru a reuşi cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ţinut să le evoc şi care ordonează o puternică opţiune democratică.
SURSA: Discursul şefului SRI
 
Directorul SRI a mai anunţat că una dintre priorităţile madantului său este consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite şi cu aliaţii din comunitatea euro-atlantică de informaţii. 
 
Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

×
x close