Antena 3 CNN Actualitate Hidrologii avertizează că urmează o primăvară marcată de inundaţii masive

Hidrologii avertizează că urmează o primăvară marcată de inundaţii masive

Hidrologii avertizează că urmează o primăvară marcată de inundaţii masive
Sursa foto: Foto: hertsmere.gov.uk
10 Feb 2012   •   22:30

Iarna cumplită de până acum poate fi doar începutul dezastrului. Nămeţii se pot transforma peste câteva săptămâni în puhoaie, iar România va ieşi de sub zăpadă şi va intra sub ape. Hidrologii avertizează deja că 2012 ar putea fi un an al inundaţiilor mai ales dacă perioada în care se va topi zăpada se va suprapune cu ploile de primăvară. Estul şi Sudul ţării ar deveni atunci un mare bazin de acumulare.

18 judeţe sunt acum acoperite de zăpadă. Gerul menţine încă stratul gros în stare solidă.

În momentul de faţă, una dintre cele mai afectate localităţi din România este Glodeanu Siliştea. Aici omătul ajunge chiar şi până la 3 metri înălţime. Odată ce mercurul va urca în termometre totul se va transforma în apă. Şi va fi mai rău decât acum. Localnicii ar putea fi loviţi de viituri formate din tot ceea ce nu a fost absobit de pământ sau preluat de canale.

În plus, apariţia ploilor de primăvara va amplifica puterea distructivă a zăpezilor topite.

Chiar dacă oamenii din Glodeanu Siliştea spun că nu au avut parte de inundaţii masive în ultimii ani, în 2012 situaţia s-ar putea schimba atât pentru ei cât şi pentru ceilalţi locuitori din Sudul şi Sud Estul ţării sau Moldova.

Deocamdată meteorologii au anunţat că temperaturile scăzute se vor menţine toată luna februarie. Abia din martie am putea vorbi de o creştere a temperaturilor.

 

 

×
Subiecte în articol: iarnă zapada viituri inundatii
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close