Antena 3 CNN Actualitate În ce zi este cel mai bine să te apuci de curățenia de Paște

În ce zi este cel mai bine să te apuci de curățenia de Paște

Se apropie Sărbătoarea Învierii și mulți români se întreabă când este cel mai bine să se apuce de curățenia de Paște.

În ce zi este cel mai bine să te apuci de curățenia de Paște
Sursa foto: Pixabay.com/khaligo
de Gabriel Dano    |    13 Apr 2022   •   17:14

Una dintre superstițiile din Săptămâna Mare sau Săptămana Patimilor spune că in Lunea Mare femeile încep curățenia de Paște. Cu această ocazie, trebuie scos totul afară din casă și aerisit pentru a scoate toate relele de peste iarnă.

O idee este organizarea lucrurilor pe care trebuie să le faci, pentru ca până la urmă, organizarea este totul. Împarte curățenia pe diverse zone și etape. Iar o idee ar fi să se înceapă cu aruncarea din casă a lucrurilor nefolositore. 

Cel mai simplu este să ai rafturi și cutii tematice. De exemplu, poți face un raft în care să pui numai medicamente, pansamenteși astfel de lucruri. Un altul în care să îți așezi electronicele, precum încarcatoare pentru telefonul mobil, cabluri de date, aparate foto, baterii etc.

După ce nu te vei mai împiedica de lucrurile nefolositoare, va fi mult mai ușor să începi efectiv curățenia, ceea ce înseamnă să ștergi geamuri, să aspiri și să cureți covorul, să speli podeaua și să ștergi praful.

Pentru baie și bucătarie, zonele în care ai cel mai mult de curățat și frecat, folosește produse care îți economisesc timpul. De exemplu, înainte de a începe curățenia, aplică pe chiuvete, cadă, toaletă sau robineți produse de curățat care dizolvă murdăria.

Daca ai inceput curatenia intr-o camera, ramai acolo. Începe să freci de sus in jos: peretii, apoi geamurile și abia la sfârșit podelele. Tot ca regulă generală, întâi ștergi praful și apoi dai cu aspiratorul.

Mici trucuri pentru o curatenie de succes

1. In afara de produsele specifice de curatat, pe care le vei cumpara la recomandarea vecinelor sau colegelor, nu uita de eficientele retete din batrani. Chiar daca nu cureti argintaria cu cenusa (nici nu ai de unde s-o iei!), vei putea folosi multe lotiuni si potiuni extrem de usor de preparat.
2. Otetul in combinatie cu apa calda (o parte otet, patru parti apa) te va ajuta sa cureti impecabil oglinda, ferestrele, faianta si gresia. Otetul amestecat cu o cantitate mai mare cu apa iti va da o alternativa la detergentul de curatat toaleta. Efectul se va lasa asteptat – depunerile de piatra se dizolva mai greu – dar nu vei mai suporta aburii aceia inecaciosi. Atentie: otetul dizolva ceara de parchet sau lacul de pe mobila.
3. Lamaia (stoarsa de tine, nu cumpara sucul, are chimicale) iti va fi de mare ajutor in cazul nenumaratelor “situatii disperate” peste care vei da prin casa.
Poate fi folosita cu succes in loc de inalbitor (daca nu crezi, intreab-o pe bunica).
Cu o jumatate de lamaie inmuiata in sare vei scapa de mirosurile urate si de petele de pe tocatorul de lemn.
Uleiul de lamaie te ajuta sa scapi de neplacutele mirosuri de la animale.
4. Pentru curatarea veselei, trucuri exista multe, multe. Tu trebuie doar sa alegi! Petele de cafea si ceai de pe cani se curata daca le freci cu putin bicarbonat de sodiu (pe o carpa). Portelanurile si obiectele din sticla se curata bine daca sunt inmuiate intai in otet fierbinte, apoi spalate cu detergent de vase. Tacamurile din inox se fac frumoase daca le tii cateva minute in apa in care s-au fiert cartofi fara coaja. Tacamurile de argint se curata bine cu amoniac (se pun la inmuiat in apa calda cu putin amoniac).
5. Rugina apare cand si unde nu te astepti. Acum e momentul sa inveti cum sa lupti cu ea. Ochiurile de aragaz sunt protejate daca le stergi cu o carpa inmuiata in ulei vegetal. Daca ai rugina pe obiecte mici sterge-le energic cu o carpa umezita si inmuiata in nisip fin sau lasa-le o zi in ulei de gatit (rancezit).
6. Ai ajuns in sufragerie? Atunci trebuie sa inveti sa cureti covoarele. Inmoaie un tampon in esenta concentrata de ceai si freaca bine carpeta. Ca sa reimprospatezi culorile unui covor, trebuie sa-l periezi cu o solutie de apa si sare grunjoasa sau sa presari sare pe el, sa-l rulezi si sa-l lasi asa doua-trei zile, dupa care il aspiri. Mirosurile neplacute (de animale, in special) dispar din covor daca freci suprafata cu o bucata de perdea imbibata in otet cu apa (apoi aerisesti bine camera).
7. Geamurile se spala bine cu solutie de amoniac (o lingurita la patru litri de apa) si se usuca cel mai bine cu ziar. La acest capitol, este recomandabil sa nu speli geamurile in zilele insorite (vor ramane pete). Exista si solutie impotriva petelor: adauga o lingurita de otet in apa de clatit geamurile. Tot otetul te ajuta sa scapi si de micii stropi de pe geam rezultati in urma vopsirii tocurilor. Petele de calcar (de la apa) se scot bine cu otet sau zeama de lamaie (in amestec cu apa).

×
Subiecte în articol: Paste curățenie de Paște
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close