Antena 3 CNN Actualitate A început demolarea magazinelor de la metrou. Chiriașii vor fi evacuați cu poliția și jandarmeria

A început demolarea magazinelor de la metrou. Chiriașii vor fi evacuați cu poliția și jandarmeria

Scandalul de la metrou este departe de final. Chiar în acest moment, autorităţile încep să demoleze magazinele de la metrou. Acum o săptămâna, când a avut loc protestul de amploare al angajaților Metrorex, se vorbea despre faptul că tocmai aceste spații comerciale ar fi fost mărul discordiei.

A început demolarea magazinelor de la metrou. Chiriașii vor fi evacuați cu poliția și jandarmeria
Sursa foto: Facebook/ Radu Mihaiu
de Mia Lungu    |    07 Apr 2021   •   09:43

A început marea operațiune de evacuare a magazinelor de la metrou, în special la stația Ștefan cel Mare, unde 6 magazine vor fi demolate astăzi. Alte două magazine din stația de metrou Pipera vor fi demontate.

Le-au trebuit autorităților aproximativ două săptămâni pentru a elibera spațiile, deși termenul limita a fost depășit demult.

Pricipala nemulțumire a ministerului Transporturilor a fost că, ani de zile, magazinele de la metrou au plătit chirii, dar banii au ajuns la firma sindicatului și nu mai departe în conturile Metrorex și ale ministerului. Pe de altă parte, legea prevede clar că Metrorex nu poate încasa bani din chirii.

Urmează să se facă o evacuare, în cursul zilei de miercuri, a micilor comercianți din subteran, cu ajutorul poliției, jandarmeriei, acțiune la care va participa inclusiv presa.

Începerea demolărilor este anunțată și de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, precum și de alianța USR PLUS, în postări și imagini pe Facebook.

Radu Mihaiu a declarat că spațiile comerciale nu aveau autorizații de construire și că Poliția a suspendat activitatea firmelor. „Marfa din chioșcurile care nu fost evacuate va fi preluată cu proces verbal și depozitată, iar proprietarii vor putea să o recupereze”, a aprecizat primarul.

Mihaiu spune că miercuri vor fi demolate construcțiile din stațiile Ștefan cel Mare și Pipera și până la sfârșitul săptămânii cele de la Piața Iancului.

Primarul a adăugat că are „toată simpatia” pentru angajații firmelor care dețineau chișcurile, dar că au fost păcăliți, pentru că lucrau în spații amplasate ilegal.

Situație tensionată la metrou. Evacuarea foarțată a spațiilor comerciale a fost cerută de Ministerul Transporturilor

Ultimatumul pentru evacuare, fiind data de 2 aprilie 2021. În cursul dimineții de sâmbătă, unele magazine încă funcționau, în timp ce altele aveau deja lacătul pus la ușă.

Acest lucru se întâmplă pentru că este și weekend. Conflictul dintre sindicaliști și conducerea Metrorex este unul vechi. Oficial, a expirat termenul până la care spațiile comerciale trebuiau eliberate și predate către Metrorex.

Aceste spații comerciale sunt administrate de către sindicatul de la metrou, sindicat ce este condus de Ion Rădoi de mai bine de 30 de ani. Sindicatul câștiga în fiecare an un milion de euro, din închirierea acestor spații. De data aceasta, sindicatul trebuie să îi convingă pe comercianți să eliberarea spațiile și să le predea către Metrorex.

Odată ce vor fi predate companiei, spațiile comerciale care nu îndeplinesc normele de evacuare în caz de urgență vor putea fi demolate.

Vineri la miezul nopții a expirat termenul limită pentru eliberarea spațiilor comerciale. 

×
Subiecte în articol: demolarea magazine metrou evacuati
Parteneri
Horoscop 2-8 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici. Atenţie la o trădare
x close