Antena 3 CNN Actualitate Incidente la manifestaţia de protest organizată la Bistriţa

Incidente la manifestaţia de protest organizată la Bistriţa

Incidente la manifestaţia de protest organizată la Bistriţa
05 Feb 2017   •   22:05

Manifestaţia de protest organizată duminică seara la Bistriţa s-a încheiat cu incidente, după ce mai multe persoane au încercat să forţeze cordonul de jandarmi pentru a pleca într-un al doilea marş pe străzile oraşului, două persoane primind ulterior avertismente verbale, transmite Agerpres.

Protestul de duminică a fost atipic faţă de ultimele zile, având în vedere că au fost comunicate două ore de începere, 17,00 şi 19,00, în condiţiile în care începând de joi adunările erau stabilite pentru ora 19,00. Din acest motiv, la ora 17,00, în piaţa din faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud erau prezente doar câteva persoane, numărul acestora urcând în jurul orei 19,00 la circa 2.000.

La ora 19,00, cei prezenţi au pornit în marş pe străzile Bistriţei, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, pe un traseu de două ori mai scurt decât cel obişnuit. Marşul a durat o oră, timp în care numărul protestatarilor a crescut constant, ajungând până la aproape 5.000 de persoane.

Oamenii au scandat lozinci împotriva PSD şi liderului Liviu Dragnea şi au cerut demisia guvernului.

În momentul în care marşul a ajuns în zona centrală, la ora 19,50, clopotele Bisericii Evanghelice au început să bată, deşi acestea sunt acţionate în mod normal pentru a marca sferturile şi jumătăţile de oră, precum şi orele fixe. Preotul paroh al Bisericii Evanghelice a urmărit de la geam coloana de manifestanţi.

La ora 20,00, protestatarii au revenit în faţa prefecturii, scandând şi fluturând steaguri tricolore.

În mai puţin de jumătate de oră, un grup de manifestaţi a luat iniţiativa plecării într-un nou marş, aceştia fiind opriţi de către jandarmi. Protestatarii au început să îşi manifeste nemulţumirea verbal şi au încercat să folosească o altă ieşire din piaţă pentru a pleca în marş. Acţiunea a fost din nou oprită de jandarmi, care le-au explicat că pot să rămână să protesteze doar în piaţa din faţa prefecturii.

Două persoane dintre cele care au încercat forţarea cordonului de jandarmi au fost legitimate.

"La finalul manifestării de protest din această seară, jandarmii au identificat două persoane care, după modul de comportare şi după halena pe care o aveau, duceau cu gândul la consumul de băuturi alcoolice. Ca urmare, au fost extrase din mulţime cele două persoane, au fost legitimate, după care au fost doar avertizate verbal şi li s-a atras atenţia că la adunările publice, mai ales unde se adună public numeros, nu se pot prezenta sub influenţa băuturilor alcoolice", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Georgeta Căşvan.

După aceste incidente, protestatarii au început să plece spre casă, manifestaţia încheindu-se puţin după ora 21,00, când în piaţă mai rămăseseră doar câteva zeci de persoane.

×
Subiecte în articol: proteste
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close