Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un robot a fost ”angajat” să fugărească urșii de pe pistele de aterizare ale unui aeroport

Un robot a fost ”angajat” să fugărească urșii de pe pistele de aterizare ale unui aeroport

Un aeroport folosește un robot deghizat în prădător pentru a fugări animalele sălbatice de pe pistele de aterizare.

Un robot a fost ”angajat” să fugărească urșii de pe pistele de aterizare ale unui aeroport
Sursa foto: Profimedia
de Georgiana Adam    |    02 Apr 2024   •   20:21

Un robot fără cap și cu patru picioare va fi folosit pentru a proteja animalele sălbatice pe un aeroport din Statele Unite ale Americii.

De mărimea unui labrador, acesta va fi camuflat ca un coiot sau o vulpe pentru a îndepărta păsările migratoare și alte animale.

Departamentul de Transporturi și Facilități Publice din Alaska a numit noul robot Aurora și a declarat că acesta va fi amplasat pe aeroportul din Fairbanks - al doilea ca mărime din stat - pentru a "îmbunătăți și spori siguranța și operațiunile", notează Euronews.

Departamentul de transport a publicat un videoclip în care robotul se cațără pe stânci, urcă scări și dansează.

Abilitățile acestuia vor fi folosite în toamnă, în timpul sezonului păsărilor migratoare, când Aurora va imita mișcări asemănătoare cu cele ale unui prădător pentru a împiedica păsările și alte animale sălbatice să se așeze în apropierea câmpurilor de aterizare a avioanelor.

Planul este ca Aurora să patruleze o zonă exterioară din apropierea pistei la fiecare oră, în încercarea de a preveni întâlnirile dăunătoare dintre avioane și animalele sălbatice, a declarat Ryan Marlow, manager de program în cadrul departamentului de transport.

Robotul poate fi deghizat în coiot sau vulpe prin schimbarea panourilor înlocuibile, a spus el.

"Singurul scop al acestuia este de a acționa ca un prădător și de a ne permite să invocăm acest răspuns la animalele sălbatice fără a fi nevoie să folosim alte mijloace", a declarat Marlow.

Ideea de a folosi un robot a venit după ce oficialii au respins un plan de a folosi drone zburătoare care să pulverizeze un repelent ce includea suc de struguri.

Alte eforturi anterioare de descurajare au inclus eliberarea de porci de către oficiali într-un lac din apropierea aeroportului Anchorage în anii 1990, în speranța că aceștia vor mânca ouăle păsărilor din apropierea zonelor de aterizare a avioanelor.

Perioada de testare va permite, de asemenea, să se vadă cât de eficient ar fi Aurora ca mijloc de descurajare a animalelor mai mari și să se vadă cum ar reacționa elanii și urșii la robot.

În Alaska, echipele serviciului de protecție a faunei sălbatice sunt folosite în prezent pentru a speria păsările și alte animale sălbatice pentru a le îndepărta de pistele de aterizare cu sunete puternice, uneori realizate cu pistoale de paintball.

De ce sunt necesare dispozitivele de descurajare a faunei sălbatice pe aeroporturi?

Anul trecut, au avut loc 92 de incidente în care au fost lovite animale în apropierea aeroporturilor din Alaska, inclusiv 10 în Fairbanks.

Cele mai multe lovituri nu au dus la deteriorarea aeronavei, dar Marlow a spus că întâlnirile pot fi costisitoare și periculoase în cazul rar în care o pasăre este aspirată de un motor, putând provoca un accident.

Robotul de la Boston Dynamics a costat aproximativ 70.000 de dolari (65.000 de euro) și a fost plătit cu o subvenție federală.

×
Subiecte în articol: caine robot
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close