Antena 3 CNN Actualitate INUNDAŢII pe Dunăre. Autorităţile au anunţat că NU sunt pericole. "Digul a fost consolidat"

INUNDAŢII pe Dunăre. Autorităţile au anunţat că NU sunt pericole. "Digul a fost consolidat"

INUNDAŢII pe Dunăre. Autorităţile au anunţat că NU sunt pericole. "Digul a fost consolidat"
de O.P.    |    10 Iun 2013   •   13:03

Lucrările de consolidare a digului de pământ de la braţul Borcea, în care se infiltrase apa, sunt aproape încheiate, neexistând vreun pericol de inundaţie, conform preconizărilor actuale privind debitul Dunării, au declarat reprezentanţii Administraţiei "Apele Române".

Cea mai mare CATASTROFĂ naturală vine spre România. Premierul Ponta: "Doamne, ajută!"
  
Digul a fost în pericol din cauza eroziunii active, ca urmare a debitelor ridicate din aprilie şi pe fondul lipsei perdelei de protecţie forestieră, întrucât unul din proprietarii din zonă a tăiat mai mulţi copaci, au spus reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR).
  
Lucrările, executate în regim de urgenţă, au început vineri şi ar urma să se încheie miercuri. Acestea includ dublarea digului existent pe o lungime de 80 de metri în zona critică, cu eroziunile active, care are o înălţime de 4,5 metri şi o lăţime a coronamentului de 7-8 metri, realizarea unui strat filtru pe taluz şi a unui ecran de palplanşe în zona eroziunii active, pe o lungime de circa 80 de metri, la piciorul digului, utilizându-se palplanşe de 12 metri lungime, precum şi consolidarea spre taluzul interior.
  
La realizarea acestor lucrări colaborează ANAR, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ialomiţa şi administratorii terenurilor aflate în incinta îndiguită Borcea de Jos. Poliţia de Frontieră a sprijinit lucrările cu o barcă cu motor mai puternică, pentru a se putea lucra în curent, a precizat purtătorul de cuvât al ANAR, Cătălina Brăgaru.
  
Aceasta a mai declarat, citând datele furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), că debitul actual al Dunării la intrarea în ţară este de 8.500 de metri cubi pe secundă, fiind preconizat să ajungă la 10.500 de metri cubi pe secundă pe 16 iunie, în timp ce în luna aprilie a acestui an debitul fluviului la Baziaş a atins un maxim de 11.900 de metri cubi pe secundă.
  
Conducerea INHGA a anunţat luni, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimetri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close