Doi ani de blocaje, trei instanțe de judecată şi un rezultat extrem de păgubos. O investiţie de 40 de milioane de euro care ar fi generat 2.500 de locuri de muncă într-un judeţ pustiit de dezindustrializarea din ultimele decenii, stă în aşteptare la marginea Devei.
O fabrică de mobilă ar fi trebuit ridicată cu banii unor investitori din Asia numai că aprobările tuturor instituțiilor avizatoare şi dorinţa celor mai mulţi localnici nu au fost suficiente.
O familie care deţine o pensiune în zonă şi un consilier AUR au reuşit să oprească proiectul înainte de a se săpa fundația motivând că, dincolo de beneficii, investiția va produce trafic şi poluare şi va reduce numărul de turişti la propria pensiune.
2.500 locuri de muncă ratate în județul cu industria distrusă
„Dacă venim şi punem o fabrică acolo în mijlocul comunității blocăm toate investițiile, inclusiv construcții, zona rezidențială şi plus micile afaceri care sunt de cu totul altă natură, nu face nimeni producţie, sunt cu totul alte genuri de servicii.
Trebuie să primeze sănătatea noastră în primul rând. Legat de investitori, noi nu ne opunem investițiilor, dar forma sub care se vrea să se facă acolo nu este una corectă", spune una din persoanele care a blocat proiectul.
Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara a analizat toate reclamațiile şi a dat verdictul.
„Au fost analizate de către experții care au întocmit raportul de mediu şi au considerat că nu sunt îndreptățite acele sesizări. Din punct de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului procedura a fost parcursă conform legislației europene şi legislației naţionale", spune un reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
Locuitorii Devei regretă că fabrica de mobilă nu poate contribui la reducerea șomajului
Convins de beneficiile investiției, primarul Devei speră ca acest blocaj este doar temporar şi nu va duce la stoparea proiectului.
Îngrijoraţi de dispariţia marilor combinate din judeţ şi de absenţa locurilor de muncă, locuitorii Devei regretă că fabrica de mobilă nu poate contribui la reducerea șomajului.
„E vorba de locuri de muncă şi cum e o criză jalnică ar fi fost bine, că doar de aia s-au inventat electrofiltre, atâtea chestii care ar trebui să le facă când fac fabrici, ca să nu se polueze", spune un localnic.
„Văd că tot se desființează în ţara asta. Oamenii, copiii, merg dincolo să lucreze că nu au aici", mai spune o femeie.