Antena 3 CNN Actualitate Ioana Petrescu, despre riscurile poluării masive din Capitală: ''Particulele de praf foarte mici combinate cu gaze de eșapamente duc la o creștere a cazurilor de astm, cancer''

Ioana Petrescu, despre riscurile poluării masive din Capitală: ''Particulele de praf foarte mici combinate cu gaze de eșapamente duc la o creștere a cazurilor de astm, cancer''

Ioana Petrescu a vorbit în exlcusivitate la Antena 3 despre nivelul poluării din Capitală care a crescut alarmat în acest weekend, atât în București cât și în localitățile din apropiere.

Ioana Petrescu, despre riscurile poluării masive din Capitală: ''Particulele de praf foarte mici combinate cu gaze de eșapamente duc la o creștere a cazurilor de astm, cancer''
Sursa foto: Hepta/Ioana Petrescu Facebook
de Iulia Gorgorin    |    23 Ian 2021   •   19:00

Valorile poluării au ajuns au nivel extrem de ridicat și de periculos. Arderea deșeurior la periferia orașului, dar și faptul că multe gospodării se încăzesc cu lemn sau păcură, au adus Bucureștiul la același nivel de poluare cu Kabul.

Concentrația maximă a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică

 Cel mai mult au crescut însă valorile prafului și poluanților produși de trafic.

Agenția pentru Protecția Mediului București a anunțat că, începând de vineri seara până sâmbătă dimineața, au fost înregistrate creșteri ale poluanților monitorizați în Capitală. Astfel, concentrațiile de PM10 au fost la stațiile Cercul Militar și Titan la aproape triplul valorii limită stabilite.

Poluarea masivă din Capitală, riscuri pentru sănătate

Ioana Maria Petrescu, fost ministru de Finanţe în guvernul condus de Victor Ponta, a vorbit sâmbătă, în exclusivitate la Antena 3 despre riscurile la care sunt expuși locutorii din Capitală în urma poluării înregistrate în București.

''Ar trebui să ne intereseze pe toți, pentru că are efecte asupra sănătății noastre. Vorbim de neutralizarea deșeurilor fără a se respecta regulile, deci se ard și nu se face acest lucru conform regulilor și asta pentru că costă foarte mult să neutralizezi deșeurile conform regulilor în vigoare și e mult mai ușor și mai ieftin să le arzi. Ca să nu mai spun că există deșeuri pe care le și importăm din alte țări și le neutralizăm aici în mod nelegal. Acest lucru ne afectează pe noi până la urmă, deci ar trebui ca Garda de Mediu și Primăria Capitalei să fie un pic pe fază, astfel încât să reducă incidența de astfel de cazuri. 

Ioana Petrescu: ''Particulele de praf foarte mici care, odată combinate cu gazele de eșapament au efecte nocive asupra sănătății''

Nu vorbim numai de arderea deșeurilor, dar și de particule de praf foarte mici care, odată combinate cu gazele de eșapament au efecte nocive asupra sănătății. Le simțim și duc la o creșterea a cazurilor de astm, cancer, etc. Aici avem o problemă foarte mare. Comisia  Europeană ne-a trimis niște notificări, a trimis Bucureștiului, Iașiului, Brașovului, că poluarea aerului este foarte mare. La Iași și Brașov știu că s-a îmbunătățit un pic situația, deci nu în București. Trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că în definitiv vorbim de niște lucruri care au efecte negative asupra sănătății noastre, asupra tuturor'', a spus Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor, care de curând a lansat Asociaţia „Pur şi simplu verde”.

Şi condiţiile meteo au favorizat creşterile uriaşe ale concentraţiilor de poluanţi. Nu a bătut vâtul care aduce aer proaspăt din zonele împădurite.

Cele mai ridicate concentraţii ale noxelor şi prafului au fost înregistrate la staţiile de monitorizare a calităţii aerului de la Cercul Militar şi Titan.

×
Subiecte în articol: Ioana Petrescu poluare București
Parteneri
Incendiu uriaş în Valencia, Spania. Ard două blocuri de locuinţe!
x close