Antena 3 CNN Actualitate A murit eroul român Ion Dobran! ”A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave”

A murit eroul român Ion Dobran! ”A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave”

Ministerul Apărării Naționale a transmis, vineri, că generalul-locotenent Ion Dobran s-a stins din viață la vârsta de 102 ani. ”Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viață după principii ferme şi idealuri înalte”.

A murit eroul român Ion Dobran! ”A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave”
Sursa foto: Facebook / MAPN
de Laura Dinu    |    24 Sep 2021   •   13:20

”Zi de doliu pentru Armata României!

Astăzi s-a stins din viață generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admirație şi respect pentru tinerele generații.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viață după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

Drum lin către stele!”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării. 

Zi de doliu pentru Armata Romaniei Astăzi s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN Veteran aviator...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Vineri, 24 septembrie 2021

Și Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condoleanțe. 

”Este zi de doliu pentru aviaţia militară!

Generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN ne-a părăsit, astăzi, şi s-a înălţat către Escadila din Ceruri!

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Îmi exprim întreaga compasiune şi adresez sincere condoleanţe familiei îndoliate, tuturor celor care l-au iubit şi i-au fost aproape generalului Dobran!

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!”, a scris Nicolae Ciucă pe o rețea socială. 

Este zi de doliu pentru aviaţia militară! Generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN ne-a părăsit, astăzi, şi s-a înălţat...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Vineri, 24 septembrie 2021

×
Subiecte în articol: ion dobran
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close