Antena 3 CNN Actualitate Jaf în cimitirul Bellu! Furturi misterioase și morminte sparte și profanate

Jaf în cimitirul Bellu! Furturi misterioase și morminte sparte și profanate

Patrimoniu jefuit la Cimitirul Bellu din Capitală. S-au furat busturi ale personalităților și ornamente din bronz de la criptele clasate drept monumente istorice de importanță națională.

Jaf în cimitirul Bellu! Furturi misterioase și morminte sparte și profanate
Sursa foto: Captura foto Antena 3 CNN
de Mădălina Ignat    |    Radu Tiliță    |    Iulian Stoica    |    17 Feb 2023   •   09:57

Mai grav este că morminte celebre au fost sparte și profanate. În imaginile primite de Antena 3 CNN se văd plăci sparte şi oseminte împrăștiate. 

Vă avertizăm că urmează și imagini care vă pot afecta emoțional.  

Cimitirul Bellu. Locul în care sunt înmormântate personalitățile României. Descendenții domnitorilor. Scriitorii, militarii, pictorii, actorii și muzicienii României. Locul în care cercetătorii și turiștii străini vin ca la muzeu. Și locul din care se fură istoria, la propriu. Bucată cu bucată. 

”De-a lungul timpului au fost furate diverse elemente de decor. Erau niște ancore de marină. Aici era un lanț de intrare foarte frumos”, explică Alex Puricescu. 

”Elementul principal care a fost furat este bustul amiralului Urseanu. Puteți vedea acest soclu fără statuie. Nu știu de ce l-au luat, cert este că are aproape 100 de ani, a trecut un război, 50 de ani de comunism, perioada Revoluției, până anul trecut era aici și acum nu mai este. A fost furat bustul unui erou național. Și o personalitate a marinei militare romane”, mai spune el.  

Și unul dintre marii savanți ai României. Vasile Urseanu este fondatorul Observatorului Astronomic din București. A fost comandant pe celebrul bric "Mircea", prima navă-școală românească. Bustul din bronz al amiralului a dispărut fără urmă anul trecut. 

”Am anunțat Administrația, am făcut plângere şi la Parchetul General și am anunțat şi la Secția 14 de Poliție. Ne-au dat număr de înregistrare. Până acum nu avem nicio veste şi niciun răspuns”, mai spune Alex Puricescu. 

Asupra jafului pare că s-a așternut o tăcere mormântală. 

”Din păcate, am constatat de-a lungul anilor mai multe furturi deasupra cupolei, mai ales ornamentele de bronz. Nu vorbim de 7 kg de bronz, ca să poți să-i dai o valoare. Vorbim despre o operă desenată de Ion Mincu în 1899. Vorbim de istorie, vorbim de lucruri care nu pot fi înlocuite”, spune și Max Caradja. 

Cavoul Cantacuzino. Monument istoric grupa A. Adică de valoare națională sau universală. Mormântul uneia dintre familiile care au clădit România. O adevărată operă de artă semnată de arhitectul Ion Mincu. 

”Vigilență pazei, oricât de mare ar fi, la suprafața data a cimitirului, în lipsa unui sistem de supraveghere video, este dificil de acoperit. Vorbim de un spațiu de aproximativ 19 hectare. Este un ansamblu muzeal imens, avem peste 150 de monumente istorice.  

În cazul amiralului Urseanu s-a făcut o sesizare către organele avizate. În cazul Capelei Gheorghe Grigore Cantacuzino, furtul inițial este mai vechi de 15 ani, dispariția acelor elemente a început acum mai multă vreme, din păcate”, explică Damian Anfile, inspectorul de specialitate la Administrația Cimitirelor. 

L-am întrebat pe Virgil Rotaru, administratorul cimitirului Bellu, câte furturi au fost în ultimii 2 ani și dacă a solicitat investigarea lor. 

”În ultimii 2 ani, la Cimitirul Bellu nu s-a înregistrat decât o singură sesizare. Aceasta a fost făcută de noi și a fost legată de bustul amiralului Urseanu. 

Acum 15 ani, încercau sa fure mânere de bronz de la morminte. Fenomenul a fost stopat”, spune administratorul cimitirului Bellu.  

Doar că se pare că fenomenul continuă. Și impietatea nu se limitează doar la ornamentele arhitecturale de patrimoniu. Prin ușile sparte sau deschise, au ieșit la iveală monumente funerare profanate, cu oseminte descoperite și împrăștiate pe jos. 

Profanarea de cadavre sau morminte 

Conform art. 383 din Codul Penal, profanarea unui cadavru se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar profanarea unui monument funerar cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. 

Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru ori a cenușii rezultate din incinerarea acestuia se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. 

Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. 

Criptele unor familii celebre, profanate

L-am întrebat pe administratorul de la Bellu dacă știe despre criptele profanate ale unor familii care au făcut istoria României.  

”În cazul cavoului Marelui Ban Ghica, într-adevăr acolo criptele au fost sparte. La Assan, într-adevăr, ușa nu a fost sparta, ea n-a fost bine fixată. Ea nu e spartă, un pic stă pe spate, am luat măsuri, am repus-o pe poziție. 

În cazul cavoului Casimir, nu am cunoștință unde este acest cavou în cimitir”, spune Virgil Rotaru. 

Totuși, acest cavou este în cimitirul Bellu, iar imaginile au fost surprinse anul trecut.  

Singurii care observă că s-a mai furat un bust sau a mai dispărut un ornament din cimitirul de patrimoniu par să fie concesionarii mormintelor. Care nu știu ce să mai creadă. 

”Ar fi pur și simplu un trafic de fier vechi, că s-ar topi elementele de fier vechi și s-ar revinde. Dar problema e că s-au furat şi busturi din piatră, şi atunci pică teoria. Ori avem o rețea de trafic paralel de obiecte de artă”, mai spune Max Caradja. 

”Vrem să marcăm fiecare mormânt cu plăcuțe cu cod QR astfel încât oamenii, când vin, să scaneze codul respectiv și să citească în 32 de limbi biografia personalității respective”, explică Iulian Tănașcu.  

Cu toate comorile arhitecturale și cu autorități cărora să le pese de el cu adevărat, Cimitirul Bellu ar putea deveni cel mai mare muzeu în aer liber din țară. 

×
Subiecte în articol: cimitirul bellu
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close