Antena 3 CNN Actualitate Jandarmerița găsită vinovată pentru ucidere din culpă în cazul George Floyd de România nu va face nicio zi de închisoare

Jandarmerița găsită vinovată pentru ucidere din culpă în cazul George Floyd de România nu va face nicio zi de închisoare

Jandarmerița din Suceava trimisă în judecată pentru moartea bărbatului din Vatra Dornei, care a fost imobilizat la pământ de forțele de ordine și pulverizat cu spray lacrimogen pe față, nu va executa nicio zi de închisoare. Tribunalul Militar Iași a găsit-o vinovată pentru ucidere din culpă și i-a aplicat o pedeapsă cu suspendare.

Jandarmerița găsită vinovată pentru ucidere din culpă în cazul George Floyd de România nu va face nicio zi de închisoare
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro
de Adelina Miron    |    24 Iun 2021   •   19:26

Jandarmerița în vârstă de 26 de ani a fost găsită vinovată de ucidere din culpă, purtare abuzivă și port fără drept de obiecte periculoase, fapte pentru care a fost condamnată la doi ani și șapte luni de închisoare, cu suspendare, și i s-a interzis să mai ocupe o funcție publică sau care implică exercițiul autorității de stat, dar și de a mai purta arme pe o perioadă de trei ani. 

Totodată, tânăra trebuie să plătească daune morale și materiale de 95.000 de lei pentru trei dintre rudele victimei, potrivit Libertatea.

Bărbat de 55 de ani din Vatra Dornei, grav bolnat, omorât de intervenția brutală a jandarmilor

Pe 19 iulie 2019, în parcul din Vatra Dornei, un bărbat de 55 de ani a fost imobilizat de jandarmi şi a murit după ce unul l-a presat la pământ, iar altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă.

“Nu mai da!”, strigă bărbatul culcat pe iarbă. Deasupra lui sunt doi jandarmi care se chinuie să-l imobilizeze. Unul încearcă să-i întoarcă la spate mâna omului.

Un al treilea jandarm sare ”în ajutorul” colegilor lui, toți trei fiind urcați pe bărbatul de 55 de ani, care, la un moment dat, sub presiune, începe să țipe, sub privirile trecătorilor care nu intervin. 

Femeia jandarm se ridică, vorbește pentru câteva secunde la telefon, după care se uită stânga - dreapta, ia spray-ul lacrimogen și pulverizează un jet în fața victimei, de la doar câțiva centimetri depărtare. 

Ceilalți doi jandarmi continuă să aplice presiune pe spatele și ceafa bărbatului, încă vreo 30 de secunde, până când acesta nu mai mișcă. Abia atunci, jandarmii îl încătușează și încearcă să îl târască spre mașină. 

Bărbatul se numea Ioan Csapai şi avea 55 ani. Era divorţat și era tată a doi copii. Se pensionase pe caz de boală şi lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei. 

Potrivit primului raport medico-legal, bărbatul suferise un infarct entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată. Cu alte cuvinte, bărbatul era grav bolnav iar faptul că a murit în timpul intervenţiei jandarmilor a fost doar o coincidenţă nefericită.

Însă familia lui Csapai a cerut o contraexpertiză la IML Iaşi. Potrivit celui de-al doilea raport, "a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei".

“Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă”, se precizează în concluziile raportului de expertiză medico-legală. Moartea “s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”.

×
Subiecte în articol: Vatra Dornei jandarmeriță
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close