Antena 3 CNN Actualitate Jumătate dintre medicii români ar putea părăsi ţara în următorii cinci ani (VIDEO)

Jumătate dintre medicii români ar putea părăsi ţara în următorii cinci ani (VIDEO)

Jumătate dintre medicii români ar putea părăsi ţara în următorii cinci ani (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Aug 2010   •   09:01

Ne plângem de condiţiile mizere din spitalele româneşti, dar în curând nu va avea cine să ne mai trateze. Din cauza salariilor mici, medicii specialişti se orientează tot mai mult către spitalele din străinătate. Dacă se păstrează ritmul actual, în următorii cinci ani, jumătate din medici vor părăsi România.

O statistică a Ministerului Sănătăţii arată că în ultimii 3 ani, peste 8.300 de medici şi-au scos actele necesare pentru a profesa în străinătate. Iar numărul acestora este în continuă creştere.

"În condiţiile în care salariul unui medic este unul de mizerie, doctorii nu stau prea mult pe gânduri şi vor pleca la lucru peste hotare. Potrivit estimărilor noastre, peste 50 la sută din medicii români vor pleca până în anul 2015, motivaţi fiind de salariul mai mare şi de condiţiile mai bune de lucru", susţine dr. Constantin Cîrstea, vicepreşedinte Colegiul Medicilor din România, citat de Gândul.

Potrivit lui Cîrstea, condiţiile de lucru din spitalele româneşti sunt unul dintre principalele motive care-i fac pe medici să plece peste hotare.

"Una dintre justificările medicilor este că spitalele de stat nu sunt dotate. Adevărul este undeva la mijloc, dar soluţii se pot găsi, în aşa fel încât atât medicul, cât şi pacientul să fie mulţumiţi", susţine medicul.

Crîstea a mai precizat pentru Gândul că în unele judeţe, medicii nu şi-au mai luat salariile de luni de zile. Aşa că decizia multor cadre medicale de a pleca din ţară este una normală. Statul român pierde astfel de două ori: rămâne fără medici, dar pierde şi banii cheltuiţi pentru formarea profesională a doctorilor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: medici salarii strainatate spitale
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close