Antena 3 CNN Actualitate Jurnalist din Iași, umilit de preotul Leuștean la slujba de Sf. Maria: "Am ascultat stupefiat chiar din curte"

Jurnalist din Iași, umilit de preotul Leuștean la slujba de Sf. Maria: "Am ascultat stupefiat chiar din curte"

Ionuț Benea, un jurnalist din Iași, a fost umilit de preotul Teofil Leuștean, paroh la o biserică din Tomești, chiar în timpul slujbei de Sfânta Maria. Mesajul de incitare la ură al preotului a fost transmis prin stația de amplificare pentru ca toți enoriașii să audă numele și adresa jurnalistului.

Jurnalist din Iași, umilit de preotul Leuștean la slujba de Sf. Maria: "Am ascultat stupefiat chiar din curte"
Sursa foto: Facebook / Ionuț Benea
de Alin Tarnovschi    |    16 Aug 2020   •   11:15

Totul a pornit în urmă cu trei săptămâni, atunci când jurnalistul a trimis o petiție pe site-ul Poliției Române pentru a reclama faptul că slujba transmisă la biserica din Tomești, prin stația de amplificare, ar putea fi de natură să încalce legea, volumul fiind prea ridicat.

În consecință, preotul a decis să îl facă de râs pe jurnalist, dar și să îi incite pe ceilalți enoriași, astfel că la slujba de Sfânta Maria, la aceeași staie de amplificare, preotul Leuștean a anunțat numele și adresa jurnalistului, dar și faptul că acesta 'nu este cu Biserica'.

"Azi, în timp ce îmi beam cafeaua, mi-am auzit numele și adresa de la stația de amplificare a bisericii din cartier. După câteva secunde, am auzit și numele Iuliei, și încă o dată adresa la care, împreună, locuim în Tomești.

Ne-au fost spuse la predică imediat după ce au fost pomenite, laudativ, numele celor care au dat bani, în ultima perioadă, Bisericii „Nașterea Domnului”. Spre deosebire de ei, noi am fost strigați la categoria „Și acum, dragi credincioși, niște vești proaste”.

Preotul Leuștean, acuzat de incitare la ură chiar de slujba de Sfânta Maria

Să explic un pic contextul.

În urmă cu trei săptămâni, de pe site-ul Poliției Române, am trimis o petiție în care am expus o posibilă încălcare a legii privind ordinea publică. Descriam cum, în fiecare zi de sărbătoare, de la biserica din cartier răsună, uneori neinteligibil – dar extrem de voluminos - slujbele. Am expus în formularul online că petiția mea nu are legătură cu opțiunile religioase, nu îmi doresc să fie nimeni amendat. Scriam că îmi doresc doar, pe acea cale, să aduc la cunoștința statului, prin Poliție, despre o posibilă încălcare a Legii 61/1991.

După câteva zile am fost sunat și vizitat de un comisar de la Secția Rurală 1, al cărui nume nu îl mai rețin. Politicos, omul mi-a spus că el nu poate decât să stea de vorbă cu preotul paroh. În petiția mea, numele preotului nu a fost menționat. Asta pentru că nu a fost vorba de reclamarea unei persoane, ci a unei situații.

Revenind la dl comisar. A completat o declarație, pe care am semnat-o. În hârtie erau trecute aceleași aspecte ca în petiția de pe formularul online. Mi-a citit-o, am fost de acord să o semnez, ne-am urât unul altuia ziua bună și a plecat.

După slujba de astăzi, am aflat, live, din curtea proprie, ce a urmat. Preotul Teofil Leuștean a informat enoriașii – prezenți sau nu la slujbă - de la aceeași stație de amplificare, că a fost chemat la Poliție pentru a da o declarație. S-a plâns părintele că s-a simțit umilit de acea vizită, punctând apoi, clar și răspicat – ca la starea civilă – cine e de vină. Cu nume, prenume și adresă din buletin.

„Domnul Ionuț Benea, de pe strada Torentului nr. 8A, și doamna Cristina Benea au formulat reclamație că îi deranjează slujba”, a spus părintele. Noi, stupefiați, ascultam, din leagănul din curte.

Părintele a purces în explicații: „pe aici trec avioane și camioane”, acesta fiind motivul, pentru care, a spus el, e nevoie de stația de amplificare pentru transmiterea slujbelor. Ne-a mai pomenit o dată, cu tot cu adresă, după care a oferit enoriașilor și un pic de context: „Acum doi ani am fost la casa aceea (da, a repetat adresa noastră de acasă) și domnii (da, ne-au spus iar numele) mi-au spus că nu sunt cu Biserica”, a zis el.

Adevărul e că, acum doi ani, preotul a venit la noi în preajma sărbătorii „Sfinților Petru și Pavel”, cu ceva ce el a numit molifta apostolilor. A deschis poarta fără accept, a dat să intre în curte fără accept și, politicos, i-am spus că nu ne interesează. Noroc că, la vremea aia, nu aveam câinele lup, că ne mai punea să-i plătim și sutana.

Cam asta a fost singurul contact direct cu preotul de la parohia de lângă casa noastră.

Revenind la slujbă, după strigarea ca la catalog a numelor noastre, preotul a trecut la un plebiscit, transmis și el de boxă: „Sunteți de acord să mai transmitem slujbele la stație?”. Cam ca Dragnea, când își interoga membrii de partid dacă mai vor să le fie președinte. Parcă și tonul a fost similar.

Nu știu ce au răspuns oamenii, însă deduc că „da”, deoarece transmisiunea a continuat.

Să închei.

Am încercat să transmit acest mesaj fără patimă. Sper că am reușit. Faptul că ne-am auzit numele la stația de amplificare din cartier, într-o instigare la ură cum nu am mai trăit, nu mi-a făcut misiunea ușoară.

P.S. Acea petiție, precum și declarația dată dlui comisar, au fost făcute în nume personal. În niciuna dintre situații, Iulia nu a fost implicată. Ghinionul ei în toată această vânătoare de vrăjitoare e că suntem și locuim împreună. De unde i-a știut, așadar, preotul numele? Nu știu.

P.S. 1 Luni, vom formula plângere penală pentru „incitarea la ură sau discriminare”.

Știu, din experiență, că nimeni nu va răspunde pentru asta, dar abia aștept să-mi aud numele, din nou, la boxa bisericii din cartier", a scris jurnalistul Ionuț Benea pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Iași
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close