Antena 3 CNN Actualitate Justiție Curtea Supremă, despre şpaga lui Adrian Severin: „Exprimă o gravă degradare morală”

Curtea Supremă, despre şpaga lui Adrian Severin: „Exprimă o gravă degradare morală”

Curtea Supremă, despre şpaga lui Adrian Severin: „Exprimă o gravă degradare morală”
de M.Z.    |    14 Iul 2016   •   12:20

Curtea Supremă arată că probele din dosarul fostului europarlamentar PSD Adrian Severin dovedesc că acesta este vinovat de luare de mită şi de trafic de influenţă, iar judecătorii au demontat toate apărările făcute de politician şi au explicat că acesta a acţionat doar pentru a primi banii promişi. 

"Înalta Curte reţine că infracţiunea de luare de mită (...) înseamnă, în cauză, acceptarea promisiunii de bani, simplul act consumă infracţiunea, ceea ce înseamnă atingerea relaţiilor sociale ocrotite, respectiv exercitarea, cu probitate, de către agentul public, funcţionar, a îndatoririlor de serviciu încredinţate, actul de abatere de la moralitate, de la datorie, act ce exprimă o gravă degradare morală, un abuz de putere, de funcţie din partea persoanei care a fost investită cu exerciţiul acesteia, săvârşit în scopul obţinerii de avantaje materiale, luarea de mită, cea mai gravă şi periculoasă faptă de corupţie (...)”, au motivat magistraţii, potrivit Adevărul.ro.

Fostul ministru de Externe Adrian Severin (62 de ani) a afectat prin faptele sale prestigiul Parlamentului European şi al României. Aceasta este concluzia Curţii Supreme, potrivit motivării sentinţei prin care politicianul a  fost condamnat la trei ani şi trei luni pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul „Şpagă contra amendamente în Parlamentul European”. 

Pe 23 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în primă instanţă, la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare în cazul fostului europarlamentar, Adrian Severin, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. 

Severin şi procurorii DNA au contestat sentinţa, iar din toamnă va începe judecarea apelului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că în perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la "Sunday Times". La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. 

 

 

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close