Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dosarul în care șefa DNA, Laura Kovesi, a fost chemată în instanţă, amânat pentru septembrie

Dosarul în care șefa DNA, Laura Kovesi, a fost chemată în instanţă, amânat pentru septembrie

Dosarul în care șefa DNA, Laura Kovesi, a fost chemată în instanţă, amânat pentru septembrie
de M.Z.    |    17 Aug 2017   •   11:40

UPDATE 11.40 - Procesul în care Mihaiela Moraru Iorga contestă revocarea sa din funcţia de procuror DNA a fost amânat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru data de 13 septembrie, potrivit agerpres.ro.

Motivul amânării a fost faptul că instanţa nu a citat cele două părţi ale procesului, respectiv Mihaiela Moraru Iorga şi DNA. 

Mihaiela Moraru Iorga nu a fost prezentă la proces, ea fiind reprezentată de un avocat. 

"Este o poveste internă a DNA, care este adusă acum în instanţă. Doamna procuror este nemulţumită de rezoluţia de revocare, de acest ordin, şi îl critică şi sub aspect de constituţionalitate. Ar fi aspectul mai profund, mai teoretic al acestei afaceri interne a DNA şi anume modalităţile de revocare a unui procuror. Eu văd DNA ca pe o echipă, o echipă pe care o formează procurorul şef, însă nu la fel de clare sunt procedurile în care procurorii trebuie să plece şi sunt revocaţi. Este dramatic pentru cariera unui procuror ca, peste noapte, să fie revocat şi să i se interzică accesul la propriile documente şi dosare, nemaiputând să facă apărări din interior. Este exclus pur şi simplu din mediile interne al DNA şi trimis să-şi reia activitatea la Bacău, ca procuror de judecătorie, unde nici măcar nu sunt posturi vacante. Asta perturbă viaţa oricărui om. Acum îşi aşteaptă soluţia de la justiţie. Această procedură de revocare este foarte precar reglementată. Este afectată de această revocare, care din punctul ei de vedere s-a întâmplat într-un mod intempestiv", a declarat avocatul Ionuţ Dobrinescu. 

Mihaiela Iorga a deschis la Curtea de Apel Bucureşti un proces, prin care contestă ordinul semnat pe 5 iulie de Laura Kovesi privind revocarea sa din funcţia de procuror la DNA. 

DNA a susţinut atunci că Mihaiela Iorga nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. 

Ulterior, în urma unor verificări, DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate. 

"Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani şi nu a fost înregistrată în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deşi Direcţia Naţională Anticorupţie dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitaţi bani din fondul de flagrant şi nici nu i-au fost puşi la dispoziţie", declara atunci DNA. 

Într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, respectiv ceasuri evaluate la 67.631 lei şi un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziţii, care nu au fost înregistrate de Mihaiela Iorga în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte. 

Procuroarea Iorga răspunde acuzațiilor DNA, după ce în biroul ei s-ar fi găsit bani: Nici nu am fost lăsată să intru în birou

De asemenea, într-un dosar în care erau cercetate mai multe persoane, Mihaiela Iorga a solicitat şi obţinut declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului necesar urmăririi penale faţă de una dintre persoane, iar după obţinerea avizului, a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripţie, "împrejurare care generează consecinţe asupra întregii cauze". 

De cealaltă parte, Mihaiela Iorga a declarat că între ea şi Laura Codruţa Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată "probabil" de faptul că nu a dat curs "anumitor solicitări". 

----------------------------

Știrea inițială 

Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, este chemată joi în instanţă. Procurorul Mihaiela Iorga cere judecătorilor să-i anuleze revocarea din DNA, pe motiv că actul semnat de Kovesi este nelegal. 

Şefa DNA a dat-o afară pe Mihaiela Moraru Iorga pe 5 iulie, după ce a acuzat-o că nu a înregistrat un denunţ. 

Procurorul Mihaiela Iorga a contestat în instanţă revocarea din Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Pe 5 iulie, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a semnat ordinele de revocarea a procurorilor Mihaiela Moraru Iorag şi Doru Ţuluş, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea

Procurorul-şef al DNA a cerut revocarea Mihaielei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate". 

Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei Whatsapp. 

Procurorul a acuzat-o, tot atunci, pe Laura Codruţa Kovesi că ar fi făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, "chiar şi pentru o noapte", deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci "totul era doar un circ mediatic". 

Ulterior revocării, Secţia pentru procurori a CSM a decis revenirea procurorului Mihaiela Iorga la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.
 

×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi Elena Udrea denunt
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close