Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial
Sursa foto: Foto: antena3.ro
01 Feb 2017   •   01:30

UPDATE Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marţi spre miercuri.

----------------------------

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

"Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod Penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, (...) am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

Întrebat în ce mod modifică această ordonanţă infracţiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: "Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii".

Ministrul Justiţiei a mai spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancţionat penal.

"Nu este sancţionat penal. Deci ce este sub 200.000 de lei paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitaţi în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu... Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii", a spus Iordache.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în OUG sunt modificări şi în ceea ce priveşte instituţia denunţătorului. "Este făcută o modificare şi o mai mare clarificare, astfel încât în şase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni", a spus Iordache.

El a mai spus că această OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

De asemenea, întrebat de ce a fost adoptată această OUG într-o şedinţă de Guvern seara, fără ca proiectul să fie anunţat pe ordinea de zi a şedinţei, Iordache a spus: "Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern (...) În ordinea de zi există mai multe proiecte (...) Ordinea de zi a fost suplimentată (...), Guvernul poate suplimenta ordinea de zi".

Potrivit ministrului Justiţiei, Guvernul este cel care stabileşte "oportunitatea" aprobării unui act normativ.

"Legile în această ţară le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul pe această Ordonanţă, pe care noi am iniţiat-o, să o modifice aşa cum consideră de cuviinţă", a mai afirmat Iordache.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ordonanta modificare Cod Penal guvern
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close