Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu, amânat până pe 11 aprilie

Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu, amânat până pe 11 aprilie

Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu, amânat până pe 11 aprilie
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Mar 2017   •   11:33

Update: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a spus marţi judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu recunoaşte acuzaţiile pe care i le aduce DNA şi nici nu le înţelege, solicitând să fie judecat prin procedura normală în dosarul în care este cercetat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

La primul termen al judecării dosarului pe fond, Tăriceanu a fost întrebat de preşedintele completului, Ana Maria Dascălu, dacă recunoaşte acuzaţiile şi dacă doreşte să fie judecat prin procedura simplificată.

"Poziţia mea este că nu recunosc acuzaţiile care mi se aduc şi nici nu le înţeleg şi, ca atare, doresc ca judecata în cazul meu să se desfăşoare după procedura obişnuită de drept comun", a răspuns Tăriceanu.

Procesul a durat în jur de 20 de minute, timp în care s-a dat citire pe scurt rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Avocatul lui Tăriceanu a cerut amânarea dosarului, pe motiv că doreşte să ia la cunoştinţă probele procurorilor, dar şi pentru a depune o listă cu probele sale. Apărătorul a explicat că în rechizitoriu nu apar patru martori care au fost audiaţi la DNA, iar alţi martori au fost de fapt audiaţi în alt dosar.

Instanţa a fost de acord cu amânarea procesului pentru data de 11 aprilie, dată la care va fi audiat şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Update: Avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu există nicio declarație în dosar care să fie împotriva șefului Senatului. „Nu există nicio contradicție, este o manipulare a presei, a anumitei părți a presei care încearcă să acrediteze o teză falsă. Nicio declarație din dosar nu este împotriva clientului meu”, a declarat avocatul lui Tăriceanu la Curtea Supreamă. 

Update: Călin Popescu Tăriceanu a sosit în jurul orei 9.00 la Înalta Curte de Casație și Justiție. Șeful Senatului nu a dorit să comenteze nimic la intrare, însă a anunțat că va da declarații la ieșirea din instanță.

Știre inițială: Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dezbat, marţi, primul termen pe fond în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 iar timp de 8 luni procesul s-a desfăşurat în procedura de cameră preliminară.

În acelaşi dosar, Dorin Marian, fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu şi fost şef al Cancelariei premierului Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă, însă procesul acestuia a fost disjuns şi se judecă separat la Tribunalul Braşov.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare în dosarul privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Astfel, Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic şi Remus Truică, cu întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

"În acelaşi context, inculpatul a mai precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/ introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România", spun procurorii.

Dorin Marian este acuzat că, în contextul instrumentării aceleiaşi cauze, a făcut, la data de 28 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal, la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein. Dorin Marian a afirmat în mod nereal, spun procurorii, că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice drept "omul lui Tal".

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close