Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorul general al României dă directive CSM privind grațierea

Procurorul general al României dă directive CSM privind grațierea

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 17:11 19 Ian 2017 Modificat la 17:11 19 Ian 2017
o_1b6rka4c4oiinmvkn81fjm1eiq8.jpg

Procurorul general al României Augustin Lazăr arată că dă directive Consiliului Superior al Magistraturii privind grațierea și spune că speră ca CSM să dea un aviz negativ.

”Colegii noștri, în mod clar, nu sunt de acord cu această ordonanță. Colegii știu foarte bine că o prioritate a strategiei de modernizare a Ministerului Public nu este să ieși cu acte de clemență acum când trebuie să combați criminalitatea în general și corupția în mod special, ci consolidarea instituțiilor statului român pentru a lupta împotriva corupției. Aceasta este prioritatea. Ei bine, iată că prioritatea s-a schimbat peste noapte. Cum a trecut Anul Nou, s-a instalat o nouă guvernare, iar prioritatea s-a schimbat: nu mai reprezintă o prioritate să urmărești faptele de corupție, ci să schimbi textul de lege în așa fel încât să îl golești de conținut”, a spus procurorul general al Augustin Lazăr, potrivit Rfi.ro.

Informația a fost comentată joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache a declarat miercuri că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane. 

"În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere", a precizat Florin Iordache, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

Ministrul Justiţiei a adăugat că în astfel de condiţii Guvernul poate veni cu un act normativ privind graţierea care să nu vizeze faptele penale grave.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus miercuri în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.

×
Parteneri
x close