Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, declarații de presă susținute înaintea participării la Summitul NATO de la Vilnius: "Sunt mize importante pentru România privind politica externă și securitatea"

Klaus Iohannis, declarații de presă susținute înaintea participării la Summitul NATO de la Vilnius: "Sunt mize importante pentru România privind politica externă și securitatea"

Klaus Iohannis a dat declarații de presă înainte de participarea la Summitul NATO de la Vilnius.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   12:56

"În ceea ce privește obiectivele prioritare pentru România, acest Summit are mize importante care țin de prioritățile noastre de politică externă și pe securitate.

Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a alianței care se bazează pe conceptul de apărare înaintată.

Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere.

Eu voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea flancului estic, pe toate componentele operaționale.

Citește și: Secretarul General al NATO: "Modelul de agresiune al Rusiei este un memento clar că nu putem exclude posibilitatea unui atac împotriva țărilor NATO”

Adoptarea planurilor de apărare regională reprezintă un element central care va permite un răspuns eficient al alianței la două amenințări majore: Rusia și terorismul.

Urmărim menținerea unei implicări sporite aliate în zona Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.

În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat referitor la investițiile în infrastructura Militară și investiții în resursa umană, Klaus Iohannis a spus:

Toate s-au realizat. Progresul este notabil și sustenabil. Avem o dotare mult superioară, cadre militare tot mai bine pregătite. 
La infrastructură se lucrează peste tot în toate bazele NATO", a precizat Klaus Iohannis.

În privința obiectivelor prioritare de consolidare pe flancul estic, președintele a spus:

"Solicitarea noastră a fost ca aceste grupuri de luptă să fie mărite la nivel de brigadă. Este acceptat, însă, trebuie să vedem cum se vor întâmpla aceste chestiuni. 
Noțiunea gazdă noi punem la dispoziție tot ce trebuie. Franța se îngrijește de personal, dotare și armament necesar. Nu o să fie o prezentă Militară permanentă, ci una pregătită pe orice moment.

Planurile regionale nu prevăd înzestrări sau achiziții. Nu doar armamentul rezolva situația ci și pregătirea militarilor: hub avioane, baza de pregătire, piloți F-16. Există planuri pentru această bază, există aliați interesați.

Sunt încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem pregătiți să spunem public unde o să fie această bază.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Summit NATO 2023 Vilnius
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close