Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: "Sper ca într-un termen rezonabil România și Moldova să fie împreună în UE"

Klaus Iohannis: "Sper ca într-un termen rezonabil România și Moldova să fie împreună în UE"

Îmi doresc ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană, a declarat joi seara președintele Klaus Iohannis, după ce Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată pentru Ucraina și Republica Moldova.

Klaus Iohannis: "Sper ca într-un termen rezonabil România și Moldova să fie împreună în UE"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2022   •   22:33

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă obținerea statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova este unul dintre marile succese diplomatice ale României.

„Cu siguranță că este un succes al nostru al tuturor, al UE, al Republicii Moldova, într-o parte rezonabilă și al României. Trebuie să fim conștienți, ne bucurăm foarte mult de acest succes, la care România a lucrat, ne-am implicat tot timpul pentru a promova înțelegerea și iată acum și acordarea statutului. Acest lucru ne bucură foarte mult, însă să fim conștienți: este primul pas dintr-o serie mai lungă de pași și îmi doresc tare mult ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru președinția României, ca România și Moldova să fie împreună în UE”, a spus șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă rezolvarea conflictului transnistrean este una dintre condițiile pentru integrarea Republicii Moldova în UE.

„Astăzi nu intrăm în discutarea soluțiilor concrete pentru probleme pe care le conoaștem. Astăzi ne bucurăm că a fost acordat statutul de candidat Republicii Moldova. Sunt multe probleme complicate care trebuie discutate, analizate și lămurite, iar chestiunea transnistreană este una deosebit de complexă”, a spus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că decizia privind acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Ucraina și Republica Moldova reprezintă un mare pas înainte.

„Este un mare pas care s-a făcut astăzi (...) Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma extinderii europene, politica extinderii a primit un nou impuls”, a spus Klaus Iohannis., citat de Mediafax.

×
Subiecte în articol: UE Klaus Iohannis
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close