Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: ”Nu mă retrag din cursa pentru șefia NATO. Șansele mele sunt rezonabile”

Klaus Iohannis: ”Nu mă retrag din cursa pentru șefia NATO. Șansele mele sunt rezonabile”

Şansele preşedintelui Klaus Iohannis să ajungă secretar general al NATO sunt aproape inexistente, scriu jurnaliştii străini.

de Andreea Ştefan    |    04 Apr 2024   •   10:01

Ei amintesc că foarte multe ţări europene au anunţat deja că-l vor susţine la conducerea NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Klaus Iohannis spune, însă, că nu are de gând să se retragă din cursa pentru șefia Alianţei și că nici nu negociază pentru o altă funcție la nivel european.

”Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO și, da, sunt câteva afirmații în spațiul public. În continuare, consider că șansele mele sunt rezonabile”, a declarat Klaus Iohannis.

Statele Unite își anunță sprijinul "deplin" pentru Mark Rutte la NATO, iar pentru Klaus Iohannis au "cel mai mare respect"

Statele Unite ale Americii au anunțat că-l sprijină pe Mark Rutte, actualul premier al Olandei, pentru funcția de Secretar General al NATO, în timp ce față de Iohannis își exprimă "cel mai mare respect".

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a anunțat, astăzi, că Mark Rutte, premierul Olandei, va fi susținut pe deplin pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Totuși, aceasta spune că apreciază faptul că președintele României, Klaus Iohannis, catalogat drept "un prieten", a decis să intre în competiție.

Julianne Smith a mai precizat că SUA au, deopotrivă, "cel mai mare respect" pentru Klaus Iohannis.

”Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general - n.r.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith, potrivit Digi 24.

În momentul de față, ambasadorii din cele 32 de țări membre NATO dezbat argumentele pro și contra cu privire la cine ar trebui să fie următorul secretar general al Alianței.

”Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg - n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close