Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Independenței SUA: "Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze politica externă și de securitate a României"

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Independenței SUA: "Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze politica externă și de securitate a României"

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, în discursul rostit la recepția organizată de Ambasada SUA la București cu ocazia Zilei Independenței, sprijinul explicit și puternic acordat de Statele Unite și de țara noastră Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul războiului declanșat de Rusia la 24 februarie 2022.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Independenței SUA: "Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze politica externă și de securitate a României"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2023   •   20:20

"Astăzi, în imediata proximitate a României, Rusia acționează împotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Suveranitatea teritorială a Ucrainei, dreptul său la o politică externă independentă și chiar dreptul său la existență sunt negate explicit.

Ne confruntăm cu încercări unilaterale de a rescrie, reinterpreta sau aplica selectiv principii de bază ale ordinii internaționale, în vederea întoarcerii la o epocă a sferelor de influență, în care Moscova să poată stabili discreționar gradul de libertate, de suveranitate și traseul frontierelor vecinilor săi.

Alături de partenerii noștri europeni, de cei transatlantici și de pe tot globul, Statele Unite și România au acționat și continuă să acționeze în sprijinul Ucrainei și al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre.

Citește și: Kathleen Ann Kavalec: "Valorile comune sunt motivul pentru care rămânem uniți împotriva atacului groaznic al Rusiei în Ucraina"

În particular, Republica Moldova se confruntă cu atacuri hibride fără precedent la adresa stabilității și a rezilienței sale, atacuri provocate și susținute de Federația Rusă.

Klaus Iohannis: "România și Statele Unite sprijină Ucraina și Republica Moldova pentru asigurarea securității, a stabilității și a parcursului lor european"

Împreună, România și Statele Unite sprijină Ucraina și Republica Moldova pentru asigurarea securității, a stabilității și a parcursului lor european, ca democrații și economii reziliente. Sprijinirea lor înseamnă întărirea securității regionale și transatlantice, a securității României și a cetățenilor români.

În acest cadru strategic, salut, și cu acest prilej, decizia Statelor Unite de a elabora o Strategie privind Securitatea Mării Negre, la care România a contribuit conceptual în mod substanțial.

Această strategie este bazată pe o abordare cuprinzătoare în plan politic, în planul securității, al cooperării economice, al securității energetice și al rezilienței democratice. Este viziunea pe care România o împărtășește și pe care am promovat-o activ în dialogul nostru cu Statele Unite, dar și la nivelul Uniunii Europene, al NATO și în dialogul în plan regional.

Marea Neagră poate și trebuie să joace rolul său natural de interconector între Europa și Asia Centrală, devenind un spațiu al securității și al prosperității pentru statele riverane și nu numai.

În acest context regional și internațional complicat, România va continua să fie un factor de stabilitate, un contribuitor la reziliența și securitatea regiunii Mării Negre și un participant activ la dezvoltarea și întărirea relației transatlantice.

Klaus Iohannis: "Salut angajamentul președintelui Biden, de a apăra fiecare centimetru de teritoriu Aliat"

Alături de calitatea țării noastre de membru al Uniunii Europene și Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă și de securitate a României.

Salut și cu această ocazie angajamentul ferm anunțat de Președintele Biden de a apăra fiecare centimetru de teritoriu Aliat.

Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni și din alte națiuni aliate, la asigurarea securității noastre, dar și a spațiului euroatlantic.

Vă asigur de deplina cooperare a autorităților române în crearea celor mai bune condiții pentru o prezență persistentă, chiar permanentă, în România, a forțelor principalului nostru Partener Strategic", a spus Klaus Iohannis.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close