Antena 3 CNN Actualitate Legea este prea blândă. Noul Cod Penal scade pedepsele

Legea este prea blândă. Noul Cod Penal scade pedepsele

Legea este prea blândă. Noul Cod Penal scade pedepsele
de S.T.    |    15 Mai 2014   •   16:31

Adoptarea noului Cod Penal a stârnit reacţii vehemente în mediul economic. Specialiştii în drept penal spun că legea este prea blândă în privinţa anumitor infracţiuni. Iar cap de listă sunt înşelăciunea şi delapidarea, unde pedepsele s-au redus şi de patru ori.

În cazul infracţiunii de delapidare, pedeapsa maximă scade cu 13 ani şi a fost eliminată delapidarea cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare în vechiul Cod Penal. Acum, pedeapsa prevăzută de lege este între 2-7 ani de detenţie şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. De asemenea, odată cu micşorarea pedepsei se reduce şi termenul de prescripţie a infracţiunii, de la 10, la 8 ani.

Pedepsele scad considerabil şi în cazul infracţiunilor de înşelăciune - de la un regim sancţionator de până la 15 ani de închisoare, în situaţia cauzării unei pagube, la un maximum de doar 3 ani în varianta simplă a faptei şi de 5 ani în varianta agravată. Şi în acest caz, a dispărut din Codul Penal aşa-zisa înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, iar termenul de prescripţie scade la jumătate - mai exact de la 10, la doar 5 ani.

O altă modificare contradictorie este eliminarea din Noul Cod Penal a înşelăciunii cu cecuri. Aceasta este incriminată acum de Legea Cecului, care datează din 1934, iar pedepsele s-au redus de 12 ori pentru emiterea de cecuri false. Pentru acest tip de infracţiune legiuitorul poate aplica o simplă amendă penală sau cel mult un an de închisoare.

Citeşte şi:

Persoanele care dezvăluie acte de corupţie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat



×
Subiecte în articol: Cod Penal pedepse inselaciune delapidare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close