Antena 3 Actualitate Legea este prea blândă. Noul Cod Penal scade pedepsele

Legea este prea blândă. Noul Cod Penal scade pedepsele

de S.T.    |    15 Mai 2014   •   16:31

Adoptarea noului Cod Penal a stârnit reacţii vehemente în mediul economic. Specialiştii în drept penal spun că legea este prea blândă în privinţa anumitor infracţiuni. Iar cap de listă sunt înşelăciunea şi delapidarea, unde pedepsele s-au redus şi de patru ori.

În cazul infracţiunii de delapidare, pedeapsa maximă scade cu 13 ani şi a fost eliminată delapidarea cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare în vechiul Cod Penal. Acum, pedeapsa prevăzută de lege este între 2-7 ani de detenţie şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. De asemenea, odată cu micşorarea pedepsei se reduce şi termenul de prescripţie a infracţiunii, de la 10, la 8 ani.

Pedepsele scad considerabil şi în cazul infracţiunilor de înşelăciune - de la un regim sancţionator de până la 15 ani de închisoare, în situaţia cauzării unei pagube, la un maximum de doar 3 ani în varianta simplă a faptei şi de 5 ani în varianta agravată. Şi în acest caz, a dispărut din Codul Penal aşa-zisa înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, iar termenul de prescripţie scade la jumătate - mai exact de la 10, la doar 5 ani.

O altă modificare contradictorie este eliminarea din Noul Cod Penal a înşelăciunii cu cecuri. Aceasta este incriminată acum de Legea Cecului, care datează din 1934, iar pedepsele s-au redus de 12 ori pentru emiterea de cecuri false. Pentru acest tip de infracţiune legiuitorul poate aplica o simplă amendă penală sau cel mult un an de închisoare.

Citeşte şi:

Persoanele care dezvăluie acte de corupţie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat×
Subiecte în articol: Cod Penal pedepse inselaciune delapidare

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close