Antena 3 CNN Actualitate Liviu Dragnea, o nouă veste proastă în instanță

Liviu Dragnea, o nouă veste proastă în instanță

Curtea de Apel București (CAB) a respins cererea lui Liviu Dragnea de strămutare a procesului privind întâlnirea cu Doland Trump, de la Tribunalul București la o altă instanță din țară. Decizia a fost anunțată joi.

Liviu Dragnea, o nouă veste proastă în instanță
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    04 Noi 2021   •   17:40

„Respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpatul DRAGNEA LIVIU NICOLAE, de strămutare a cauzei care face obiectul dosarului nr. 14451/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti Secția I Penală. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 04.11.2021”, a decis instanța.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, în 17 mai 2021, de Direcția Națională Anticorupție într-un nou dosar care are legătură cu vizita sa în SUA, din ianuarie 2017, când s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, potrivit Mediafax.

Liviu Dragnea a fost într-o vizită în SUA în anul 2017, când a participat la un dineu organizat cu privire la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Atunci a apărut în presă informația că Dragnea a plătit pentru a se fotografia cu Trump. După acea vizită, fostul lider PSD anunța că îi va da în judecată pe toţi cei care au spus în spaţiul public că a plătit un milion de euro pentru a se fotografia cu fostul preşedintele american.

„Am mai auzit că am plătit un milion de euro să fac fotografii cu Donald Trump. Sper ca această minciună, această prostie să nu ajungă acolo (în SUA – n.red.)”, declara atunci Liviu Dragnea.

Însă, potrivit Politico şi New York Times, accesul la toate evenimentele din cadrul săptămânii învestirii lui Donald Trump a fost pe bani, costul unui pachet începând de la 25.000 de dolari şi putând ajunge până la un milion de dolari.

DNA arată că Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în stare de deținere pentru fapte de corupție ce ar fi avut loc în perioada în care ocupa funcția de președinte al Camerei Deputaților și al PSD.

El este acuzat de două fapte de trafic de influență, folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Alături de fostul lider PSD au mai fost trimiși în judecată un om de afaceri în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, dar și doi oameni de afaceri acuzați de infracțiunea de complicitate la cumpărare de influență.

De asmenea, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

„I. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.
În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.
II. În perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.
În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.”

Procurorii DNA precizează că, în cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin îi aparțin lui Liviu Dragnea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close