”Sunt o mulțime de lucruri bune. Este un buget orientat către investiții. Investițiile cresc și în valoare absolută și raportat la PIB, dar și la deficit. Vor fi de trei ori mai mari decât deficitul. Avem o listă de investiții prioritare. Printre acestea se numără proiecte în infrastructură, autostrăzi, tot ce ține de coridorul 4, liniile 5 și 6 de metrou, cale ferată Simeria - Curtici - Brașov, finalizarea Teatrului Național, laserul de la Măgurele" a explicat ministrul Liviu Voinea.
Acesta a explicat şi ce impact vor avea investiţiile, asupra economiei. "Avem creștere economică anul viitor, tocmai că prin investiții avem o contribuție la PIB, la fiecare euro investit avem o creștere reală a PIB cu 50 de eurocenți" a spus Liviu Voinea, care a estimat că aceste investiţii vor aduce şi o creştere cu 50.000 a numărului locurilor de muncă.
Criticat pentru micşorarea bugetului sănătăţii, Liviu Voinea a spus că percepţia este una eronată. "Însumând bugetul Ministerului Sănătății și cel al CAS, bugetul este mai mare, în condițiile în care am plătit anul acesta arierate de 2,7 miliarde de lei. Bugetul sănătății este format din aceste două componente. Per ansamblu, bugetul pentru sănătate este mai mare. La fel se întâmplă și în domeniul educației, dar nu trebuie să ne uităm doar în bugetul Ministerului Educației".
"Educaţia primeşte aproape 10% din buget, pentru că noi împărţim bugetul, nu PIB-ul. Când deficitul era mai mare, volumul cheltuielilor era mai mare. Cheltuielile pentru educaţie, raportate la deficit, sunt acum de două ori mai mari" a continuat Liviu Voinea.
Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "100 de minute" cu Alessandra Stoicescu