Antena 3 CNN Actualitate Locale 75 de ani de la masacrul de la Treznea, unde horthiștii au măcelărit aproape 100 de români

75 de ani de la masacrul de la Treznea, unde horthiștii au măcelărit aproape 100 de români

75 de ani de la masacrul de la Treznea, unde horthiștii au măcelărit aproape 100 de români
Sursa foto: foto: voceatransilvaniei.ro
09 Sep 2015   •   15:04

Localitatea martir Treznea este miercuri, 9 septembrie, într-un adânc doliu. Se împlinesc 75 de ani de când copii, părinți și bunici – 93 la număr – au fost măcelăriți fără milă de armata horthystă, ajunsă în zonă ca urmare a Diktatului de la Viena, scrie voceatransilvaniei.ro.

La fel ca în fiecare an, în această zi, în care amintirile dor mai mult decât oricând, localnicii se adună în cimitir, acolo unde o placă comemorativă amintește numele celor răpuși de armele horthyștilor în urmă cu 75 de ani.

Scriitoarea Ileana Petrean Păușan, o fiică a satului, a dedicat o bună parte din monografia localității, „Treznea, localitate martir a neamului românesc”, apărută în 2014 la Editura Caiete Silvane, acestui episod negru din istoria națională. Cea mai importantă – poate – parte a lucrării este cea care consemnează mărturiile supraviețuitorilor masacrului, culese de scriitoare în 1990, pe vremea când lucra ca jurnalist în presa locală.

×
Subiecte în articol: masacru
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close