Antena 3 CNN Actualitate Locale Al treilea caz de botulism în România! Care sunt simptomele și de ce alimente trebuie să ne ferim

Al treilea caz de botulism în România! Care sunt simptomele și de ce alimente trebuie să ne ferim

A treia suspiciune de intoxicație cu toxină botulinică a apărut la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Este al treilea caz în nici două luni. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat la Antena 3 CNN care sunt simptomele și de ce alimente trebuie să ne ferim.

Al treilea caz de botulism în România! Care sunt simptomele și de ce alimente trebuie să ne ferim
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    15 Noi 2022   •   15:35

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 39 de ani care s-a prezentat la medic pentru că vedea dublu.

Pacientul le-a spus medicilor, după lungi discuții, că ar fi mâncat cu o zi înainte carne "la garniță", preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură.

Nu a mai preparat-o termic, astfel că este posibil ca aceasta să fie sursa toxinei.

”Este binevenită această discuție pentru că urmează o perioadă în care mulți dintre noi vom urma rigorile unui post. Îmi post se mănâncă în special legume, fructe, care pot fi în stare conservată.

De ce alimente trebuie să ne ferim

Trebuie să știm că această infecție se ia în special din conserve de pește, dar nu numai din conserve de pește. S-a pus că au fost cazuri de îmbolnăviri și după consum de zacuscă. Au fost cazuri de îmbolnăviri după consum de pateu, de exemplu, din tuburi din acelea cum este ambalată pasta de dinți.

Ca să rezum, orice ambalaj care oferă condiții de lipsă de oxigen, deci de anaerobioză poate duce la dezvoltare a acestei toxine și, în consecință, la această boală. Această boală reprezintă o urgență infecțioasă.

Simptomele intoxicației cu toxină botulinică

În primul rând, trebuie să știm că, spre deosebire de multe alte boli infecțioase, aceasta nu debutează cu febră, deci este o boală cu afebrlitate, la care apar de regulă fenomene neurologice.

Cade pleoapa, de exemplu, pacientul nu mai poate deschide bine ochii, se usucă mucoasa nazală.

De asemenea, conjunctiva ochilor nu mai poate înghiți în condiții corecte, iar în formele grave chiar apar manifestări respiratorii, astfel încât, de regulă, pacientul se prezintă nu la infecțioase, ci la medicul neurolog sau la medicul ORL, astfel încât colegii noștri trebuie să fie atenți și la ce consumă pacientul”, a declarat la Antena 3 CNN medicul infecționist Carmen Dorobăț.

×
Subiecte în articol: botulism Slatina Carmen Dorobăț
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close