Antena 3 CNN Actualitate Locale Apă cu porţia, de la cisternă, într-o comună din Iaşi. Arşiţa pune la pământ agricultura şi oamenii

Apă cu porţia, de la cisternă, într-o comună din Iaşi. Arşiţa pune la pământ agricultura şi oamenii

Seceta teribilă din nordul Moldovei a determinat autorităţile locale să ia măsuri extreme. Pentru că fântânile au secat, oamenii primesc apa cu porţia, de la cisternă.

Apă cu porţia, de la cisternă, într-o comună din Iaşi. Arşiţa pune la pământ agricultura şi oamenii
Sursa foto: TVR
de Alexandra Dima    |    12 Iul 2022   •   11:00

În Comuna Cucuteni din judeţul Iaşi, peste 100 de familii vin zilnic în faţa primăriei pentru a primi apa potabilă necesară supravieţuirii. Arşiţa din ultima vreme a secat toate fântânile din localitatea situată pe culmea unui deal.

De două săptămâni nu a mai fost niciun strop de ploaie, iar de atunci Apavital trimite cisterne cu apă pentru a ajuta localnicii. 

Zilnic, la prima oră, o cisternă cu apă alimentează un rezervor din localitate, dar cum acesta nu este suficient, o altă cisternă cu apă potabilă stă în curtea primăriei. 

Reprezentanţii companiei de apă au restricţionat furnizarea apei în 20 % din totalul localităţilor deservite. Acolo unde există contracte de furnizare, sunt trimise zilnic cisterne cu apă.

În faţa fiecărei gospodării oamenii au pus butoaie care aşteaptă să fie umplute de angajaţii companiei care furnizează apă potabilă în judeţ.

Autorităţile locale susţin că situaţia este critică, în condiţiile în care nici în fântâni nu mai este apă.

Cât timp se va menține seceta, cisternele vor duce zilnic apă de băut la Cucuteni, dar şi în sate precum Săveni și Sânger din comuna Gropniţa, unde culturile de porumb şi cele floarea soarelui sunt total compromise, iar autoritățile locale au cerut despăgubiri.

Sursa: TVR

×
Subiecte în articol: Iași
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close