Antena 3 CNN Actualitate Locale Un elev din Iaşi a mers la şcoală cu un stabilizator de bombe. Învăţătoarea s-a speriat şi a chemat pirotehniştii

Un elev din Iaşi a mers la şcoală cu un stabilizator de bombe. Învăţătoarea s-a speriat şi a chemat pirotehniştii

Un elev din Iași a creat panică printre colegi și profesori, după ce a mers la școala cu un stabilizator de bombă. Pirotehniştii au intervenit de urgenţă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Apr 2024   •   10:10

A fost alertă la o școală din județul Iași. Dispeceratul Integrat ISU SMURD SAJ Iași a fost anunțat de către o învățătoare, că un elev a adus un element de muniție, respectiv un stabilizator de bombă, la Școala Gimnazială din comuna Mocoșești Siret.

Pentru ridicarea stabilizatorului de bombă, component al unui proiectil s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași. Elevii și personalul școlar au fost evacuați în timpul intervenţiei. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili de unde provine obiectul periculos.

Cu această ocazie, echipajul pirotehnic a făcut o sesiune de instruire cu elevii din Școala Mogoșești Siret și Școala din Muncelu de Sus. La activitate au participat atât elevii, cât și personalul didactic și nedidactic din cele două unități de învățământ.

Totodată, echipajul pirotehnic a prezentat și anumite elemente de muniție ce pot fi descoperite, au distribuit flyere și pliante.

Ce este un stabilizator de bombă

Potrivit unor surse orice element care e considerat element de muniție poate fi considerat periculos. Teoretic, stabilizatorul de bombă nu ar trebui să reprezinte pericol, dar un copil nu ar trebui să manevreze astfel de elemente. Există posibilitatea să conțină exploziv din încărcătura de azvârlire și capsa de inițiere a acestuia.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniție neexplodate, se INTERZICE:

– lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață;comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase;

– aprinderea focului în apropierea munițiilor descoperite neexplodate;

– introducerea munițiilor în foc;

– topirea elementelor metalice de muniții;

– tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

– utilizarea pulberilor și explozivilor proveniți din muniții în scopuri artizanale;

– demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniții cum sunt: grenadele, proiectilele și focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii munițiilor neexplodate, cetățenii au obligația să anunțe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

×
Subiecte în articol: Iași şcoală bomba pirotehnisti
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close