Antena 3 CNN Actualitate Locale Plajă în mijlocul Dunării, la Zimnicea. Din cauza secetei, debitul fluviului a ajuns la jumătate

Plajă în mijlocul Dunării, la Zimnicea. Din cauza secetei, debitul fluviului a ajuns la jumătate

Nivelul Dunării continuă să scadă îngrijorător de mult, de la o zi la alta. În Zimnicea spre exemplu, din cauza secetei, debitul fluviului a scăzut şi a ajuns la jumătate din media normală pentru luna august.

Plajă în mijlocul Dunării, la Zimnicea. Din cauza secetei, debitul fluviului a ajuns la jumătate
Sursa foto: Antena 3
de Elena Predoiu    |    03 Aug 2022   •   12:04

Dunărea scade cu câţiva centimetri, zilnic.

Între kilometrii 549 și 547 nu mai este apă aproape deloc.

Cum arată porţiunea de plajă din mijlocul Dunării

Unde era albie, acum e doar nisip. Unde era mijlocul Dunării, până prin ianuarie - februarie, acum se poate face plajă.

Fluviul mai curge doar în partea bulgară, lângă Sviștov.

"În mod normai, aici ar fi trebuit să fie apă de jumătate de metru, iar acum este la jumătate faţă de cum ar fi trebuit să fie normal în luna august. Faţă de lunile ianuarie şi februarie, debitul a scăzut la jumătate şi chiar mai jos de atât. Puteţi vedea plaja de nisip, unde trebuia să fie apă. Între kilometri 549 şi 547 din Zimnicea, nu mai este apă deloc. Şi peştii suferă din cauza caniculei şi secetei, pentru că nu se mai pot hrăni, pentru că apa se încălzeşte şi ajunge până la 27-28 de grade Celsius şi asfel se evaporă şi oxigenul cu care ei trăiesc", a prezentat Elena Predoiu, reporter Antena 3.

Meteorologii anunță un nou val de caniculă în România, cu valori resimțite la umbră de peste 40 de grade Celsius.

De la mijlocul acestei săptămâni revine aerul tropical în majoritatea zonelor.

Apele Române: "Nivelul Dunării este la jumătate faţă de media multianuală a lunii august"

Nivelul Dunării este la jumătate față de media multianuală a lunii august, avertizează Apele Române.

Debitul Dunării la intrarea în țară este de 1860 mc/s, fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s).

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere și va ajunge în jurul valorii de 2000 mc/s în data de 8 august.

La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II.

"Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare. Conform datelor pe care le deținem, Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în țară un debit de 1800 mc/s", potrivit Apele Române.

 

×
Subiecte în articol: Dunare Zimnicea plaja debit fluviu seceta
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close