Antena 3 CNN Actualitate Locale Mario De Mezzo vrea să organizeze un referendum. Promisiunea electorală a prefectului, o idee copiată de la Vâlcov

Mario De Mezzo vrea să organizeze un referendum. Promisiunea electorală a prefectului, o idee copiată de la Vâlcov

Prefectul Mario De Mezzo vrea să organizeze un referendum local, pentru ca primii cinci metri cubi de apă consumaţi de slătineni să fie subvenţionaţi de municipalitate.

Mario De Mezzo vrea să organizeze un referendum. Promisiunea electorală a prefectului, o idee copiată de la Vâlcov
Sursa foto: Facebook/ Mario de Mezzo
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2023   •   15:57

Prefectul Mario De Mezzo a anunțat, pe Tiktok, demararea strângerii de semnături pentru organizarea unui referendum local pentru ca primii cinci metri cubi de apă consumaţi de slătineni să fie subvenţionaţi de municipalitate.

Cu toate acestea, legea arată că referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităţilor administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale.

Rezultatele referendumurilor locale, ce au ca obiect consultarea cu privire la diverse probleme de interes local deosebit, sunt facultative.

Potrivit art. 13, alineat 1 din Legea referendumului nr. 3/2000, 'populaţia poate fi consultată prin referendum cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate'.

Citește și: Rareș Bodgan, despre posibilitatea ca România să intre în spațiul Schengen: ”Austria a reluat discuțiile”

Cei care propun anumite probleme ca fiind de 'interes local deosebit' sunt primarul, preşedintele consiliului judeţean sau a o treime din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni. Aşadar, nu prin strângerea de semnături de la populaţie.

Pe de altă parte, potrivit Codului Administrativ, referendum local poate fi făcut pentru dizolvarea Consiliului.

"Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ- teritorială”, se arată în lege.

Astfel, conflictul de interese este clar: cererea formulată de liberalul Mario De Mezzo ar trebui să fie aprobată tot de prefectul Mario De Mezzo.

Referendumul, mai scump decât subvenționarea apei

În cazul în care referendumul ar fi posibil, costurile de organizare le-ar depăși pe cele pe care le implică subvenționarea celor cinci metri cubi de apă.

Totodată, la un referendum trebuie ar trebui să fie şi o prezenţă de cel puţin 30% din populaţia cu drept de vot.

De asemenea, promisiunea electorală a liberalului Mario De Mezzo se dovedește a fi falsă.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Slatina 365/20.12.2018 (vezi aici), municipalitatea acordă ajutoare lunare de la bugetul local în vederea plăţii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, pentru persoanele singure sau familii care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

  •  au domiciliul şi locuiesc efectiv în municpiul Slatina la adresa pentru care se solicită ajutorul;
  •  pentru locul de consum există relaţie contractuală cu operatorul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare;
  • au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară, garantat în plată.

 În 2004, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, în prezent deținut pentru fapte de corupție, promitea tot cinci metri cubi de apă gratis, însă promisiunea nu a putut fi pusă în practică decât o scurtă perioadă, potrivit gazetanoua.ro.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close