Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Situaţie critică în ţară! Apa, raţionalizată în mai multe localităţi: "E frumos să cerşim apă?"

Situaţie critică în ţară! Apa, raţionalizată în mai multe localităţi: "E frumos să cerşim apă?"

Temperaturile ridicate si canicula fac ravagii în ţară. În timp ce vestul ţării se sufocă la temperaturi de peste 38 de grade, în judeţele din nordul ţării mai multe localităţi au restricţii în ce priveşte alimentarea cu apă potabilă. Totul după ce lipsa precipitaţiilor şi canicula au secat rezervele de apă. Oamenii sunt disperaţi şi cer soluţii de la autorităţi.

Situaţie critică în ţară! Apa, raţionalizată în mai multe localităţi: "E frumos să cerşim apă?"
Sursa foto: Antena 3
de Paul Ciurari    |    29 Iun 2022   •   18:33

În Arad, în timp ce localnicii se sufocă la temperaturi de peste 38 de grade, în trei localităţi apa la robinet curge doar şase ore pe zi.

Din cauza caniculei şi lipsei de precipitaţii, rezerva de apă s-a epuizat.

Localnică: "E frumos să cerşim apă, în secolul asta? E foarte frumos să nu fie apă la reţea!"

De asemenea, în Chinteni, judeţul Cluj, administraţia locală a interzis localnicilor să mai ude culturile agricole.

În Iaşi, în mai multe comune printre care Româneşti, Todireşti sau Lespezi, apa potabilă va fi furnizată după un program fix, cel puţin o lună.

Aici, rezervoarele companiei de apă se golesc aproape instant şi este foarte greu, din cauza secetei să le reumple la timp.

În Gorj, gospodarii riscă să fie amendaţi cu până la două mii de lei dacă îşi udă grădinile. Asta înseamnă că principala sursă de hrană, respectiv culturile agricole mici se vor usca. 

Şi cei care au fântâni, se plâng că scot găleţile pline cu cu noroi.

Oamenii din Lespezi primesc apă cu porţia

"E foarte greu, în fântâni nu mai este apă, apa curentă e dată cu raţia, cum s-ar zice. E foarte greu, cald", spune un localnic.

Cei de la compania de furnizare a apei potabile încearcă să umple în fiecare zi rezervoarele. Însă, la fel de repede se şi golesc.

În judeţul Botoşani, cea mai gravă situaţie este în localitatea Ungureni, unde trei mii de săteni nu au apă de peste o lună şi jumătate

Localnicii din Flămânzi trebuie să facă provizii de apă

Oamenii din Flămânzi rămân fără apă cu zilele, fie o primesc cu porţia. Singura variantă rămasă este să facă provizii de fiecare dată când au ocazia.

Soluţia găsită de autorităţi pentru a controla volumul care se consumă a fost de a da apa, însă după un program. Aici, principala problemă ar fi reţeaua de distribuţie foarte veche.

În Botoşani, anul trecut oamenii s-au confruntat cu aceeaşi problemă şi au şi protestat în faţa Consiliului Judeţean Botoşan, însă nici până acum problemele nu s-au rezolvat.

Cea mai controversată situaţie este în Gorj, unde oamenii sunt amendaţi dacă îşi udă gradinile. Cu 2.000 de lei.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close