Antena 3 CNN Actualitate Locale El este Iulian, tânărul de 25 de ani mort după o banală apendicită. ”Era galben la față când a venit!”

El este Iulian, tânărul de 25 de ani mort după o banală apendicită. ”Era galben la față când a venit!”

Acuzații grave la Spitalul din Mangalia. Un tânăr a murit de peritonită după ce medicul care ar fi trebuit să-l opereze de apendicită ar fi amânat operația pe motiv că programul lui de lucru se terminase.

El este Iulian, tânărul de 25 de ani mort după o banală apendicită. ”Era galben la față când a venit!”
Sursa foto: replicaonline.ro
de Cătălina Buzoianu    |    13 Ian 2023   •   10:47

Iulian s-a stins din viață la numai 25 de ani, după o luptă aparent simplă cu apendicita, o inflamație banală, care ar fi putut fi tratată cu ușurință, la timpul potrivit. După primele dureri de burtă, băiatul s-a dus la spitalul din Mangalia împreuna cu tatăl său, însă 3 zile ar fi durat până i s-a pus un diagnostic. Inițial medicii l-au tratat de enterocolită, de pietre la rinichi și abia apoi de apendicită. 

"I-au făcut electrocardiogramă, i-au băgat o perfuzie și i-au dat drumul acasă. Ba că-i rinichiul, ba că e nisip, ba că-i enterocolită, ba că-i piatră... deci au mers pe bâjbâială... Am plecat iar la urgență, în aceeași zi, pe 17. De data asta i-au luat și sânge, urină, i-au făcut iar perfuzii", povestește Marius Grigore, tatăl băiatului.

A fost umilit de asistente

Boala l-a adus pe Iulian Grigore la spital înainte de Crăciun, iar o zi de așteptare s-a transformat în 6. 

"A fost și umilit de către asistente. Îi spuneau: dă-te jos din pat că ești mare, de-aia ești așa gras, du-te și spală-te că puţi! Deci îl umileau, iar el, săracul, nu putea de dureri...", mai spune tatăl lui.  

Medicii din Constanța au făcut tot ce au putut. Dar era prea târziu

După zile întregi de dureri, Iulian a ajuns în stare gravă la Spitalul județean Constanța. Medicii de la Mangalia nu mai puteau să-l opereze așa că l-au trimis la Județean. 

"În urma investigațiilor imagistice s-a decis să se intervină chirurgical de urgență. Ulterior a mers la Terapie Intensivă cu stare generală gravă, instabil hemodinamic. În pofida tuturor eforturilor depuse de medicii din cadrul Spitalului Județean Constanța, a survenit decesul", a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.   

Iulian a murit de peritonită

Tânărul a pierit de peritonită, arată inclusiv certificatul medico-legal. Medicul chirurg acuzat că nu a vrut să-l opereze pe băiat la Mangalia lucrează la acel spital de mai bine de 15 de ani. Șefii lui așteaptă expertiza medico-legala. 

”Pentru a se dovedi malpraxisul se vor implica 3 sau 5 instituții. Prima dovada va fi expertiza anatomopatologică sau medicolegală. Din ea va rezulta diagnosticul constatator și apoi se poate face o legătură cu o eventuală rea practică a domnului doctor. Documentele vor putea fi folosite de familie în sesizarea colegiului medicilor”, spune Liviu Mocanu, purtător de cuvânt al Spitalului din Mangalia.  

Își făcea regulat analizele

Prietenii lui Iulian nu își revin din șoc. Îl știau de ani de zile și spun ca era un tip energic, pozitiv și foarte grijuliu cu sănătatea lui.  

”E tragic că s-a întâmplat asta. Putea fi cu noi acum dacă îl transferau de la început la Constanța. Acolo s-a încercat totul dar nu s-a putut”, spune un prieten de-al lui Iulian.  

”Ne cunoșteam de mici. Când am auzit ca e la spital nu am putut să ajung imediat. Înainte sa fie internat am ieșit pe afară. Era OK.  Dar apoi ne-a livrat un colet vineri seara și era galben la față. Vina este a celor care au avut grija de el și care, dacă au văzut că nu e bine, trebuiau să vadă ce se întâmplă. El era foarte activ și alerga, era vesel, nu spunea că e trist. Își făcea analizele la timp”, povestește și o prietenă.  

Acum familia încearcă să-și facă dreptate pe cale legală cu ajutorul unui avocat. Vor depune plângere penală pe numele medicului pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. 

×
Subiecte în articol: mangalia malpraxis
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close