Antena 3 CNN Actualitate Locale Patru tineri din Bihor s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat pescuind raci dintr-o specie protejată

Patru tineri din Bihor s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat pescuind raci dintr-o specie protejată

Patru tineri din Cociuba Mare, judeţul Bihor, au pescuit raci protejaţi, au fost depistați de autorități și s-au ales cu dosare penale.

Patru tineri din Bihor s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat pescuind raci dintr-o specie protejată
Sursa foto: Facebook/ ebihoreanul
de Silvia Preda    |    19 Aug 2022   •   23:14

Băieții au postat pe rețelele de socializare acțiunea pescuitului de raci. Autoritățile s-au autosesizat în scurt timp, chiar dacă tânărul și-a șters postările.

"Vineri dimineaţă, o echipă de comisari de Mediu, însoţiţi de poliţiştii din Cociuba Mare, i-au găsit pe tineri. Sunt patru băieţi, între care şi un minor de 16 ani, care au fost conduşi la declaraţii. Au recunoscut că au prins peste 100 de raci pe Valea Iadei, în mai puţin de două ore. Au pretins că nu au ştiut că e vorba de crustacee protejate, deşi există panouri de informare că zona este Sit Natura 2000, o arie specială de conservare, pe care se menţionează explicit care sunt speciile protejate din areal, şi anume racul de ponoare şi liliacul carpatin", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Cei patru tineri s-au ales acum cu dosare penale, căci capturarea racilor de ponoare constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare între 3 luni şi 1 an sau cu amendă penală, scrie ebihoreanul.ro.

Amatorii de crustacee pot să pescuiască doar în cursurile inferioare ale Crişului Repede şi Crişul Negru, unde nu există habitate ale speciilor protejate, ci doar ale racilor de râu. "Şi acolo, însă, pescuitul racilor este interzis în perioada de reproducere a acestora. În acest an, perioada de prohibiţie a fost 9 aprilie - 7 iunie inclusiv", a precizat Şerbănescu. 

×
Subiecte în articol: Raci cociuba mare
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close