Antena 3 CNN Actualitate Loganuri la suprapreţ în Poliţie: Ministrul de interne a sesizat DNA

Loganuri la suprapreţ în Poliţie: Ministrul de interne a sesizat DNA

Loganuri la suprapreţ în Poliţie: Ministrul de interne a sesizat DNA
15 Oct 2008   •   12:03

DNA a fost sesizată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) în cazul licitaţiei organizate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru achiziţia autospecialelor de poliţie, a comunicat, miercuri, Biroul de presă al instituţiei. "Toate licitaţiile de autovehicule organizate în ultima perioadă de timp de către structurile ministerului au făcut obiectul unei verificări a Corpului de control al MIRA, dispusă în urmă cu 3 săptămâni, la data de 22 septembrie, de către ministrul Internelor şi Reformei Administrative", conform declaraţiilor Biroul de presă al instituţiei, citat de Mediafax.
Ministrul Cristian David a dispus marţi sesizarea Departamentului Naţional Anticorupţie, în urma prezentării concluziilor Corpului de control în cazul licitaţiei organizate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. "Sesizarea şi materialul de control au fost înaintate, în această dimineaţă, Departamentului Naţional Anticorupţie.
Totodată, ministrul Cristian David a cerut Inspectoratului General al Poliţiei Române, ca în regim de urgenţă, să dispună măsuri pentru suspendarea efectelor contractelor de achiziţie publică încheiate cu SC Ager Leasing IFN SA", potrivit sursei citate. Semnarea contractului de achiziţie de autospeciale de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în calitate de ordonator de credit, a fost o decizie exclusivă a conducerii Poliţiei Române, care a gestionat derularea licitaţiei, a mai comunicat MIRA.
"Aşa cum şi public a fost anunţat la începutul anului 2008, cu ocazia bilanţului Direcţiei Generale Anticorupţie, toţi ordonatorii de credite din MIRA au fost atenţionaţi în mod direct referitor la respectarea întocmai a procedurilor legale referitoare achiziţiile publice, aflate în derulare sau pe care aceştia intenţionau să le realizeze", susţine MIRA.
Declaraţiile MIRA survin în urma celei făcute de preşedintele Traian Băsescu, marţi, după suspendarea şedinţei CSAT, potrivit cărora ministerul de Interne intenţionează să să achiziţioneze 392 de autotursime Logan, la preţul de 60.000 de euro( 12.000 preţ de achiziţie şi 45.000 echipamente adiţionale). De asemenea, Poliţia Rutieră a contractat pentru autoturismele BMW echipamente în valoare de 60.000 de euro.
MIRA a semnat contracte pentru 2136 de automobile de diverse tipuri. Potrivit ministrului de Interne, Cristian David, achiziţia de autospeciale pentru poliţie se desfăşoară într-un sistem descentralizat, neimplicând responsabilitatea directa a ministerului. David susţine că a atras atenţia asupra modului în care se va desfăşura achiziţia, avertizând conducerea Poliţiei Române cu privire la costurile maşinilor contractate. Mai mult, ministrul a dispus un control pentru averifica necesitatea achiziţionării autoturismelor menţionate în documentele prezentate la CSAT.
Contractul reclamat de preşedinte a fost obţinut în urma unei licitaţii deschise la care au participat 48 de firme dar au căştigat doar două. Marele căştigător este compania Ager Leasing care a obţinut un contract de 112 milioane de euro. Ministrul de interne a trimis imediat corpul de control să inspecteze situaţia.
Ager Leasing a câştigat în ultimii doi ani mai toate licitaţiile cu autovehicule ale poliţiei şi jandarmeriei. Patronul firmei este Bogdan Savin, cunoscut opiniei publice după un scandal de rambursări ilegale de TVA. Potrivit acestuia, cei aproape 60.000 de euro pe care Poliţia îi plăteşte pentru o maşină Logan reprezintă de fapt preţul unei gestiuni complete.
Mai mult, un logan VAN al cărui preţ este puţin peste 11.000 de euro vine cu dotări de 56.000 de euro. Pentru un BMW care costă 35.000 de euro poliţia mai plăteşte dotări speciale de aproape 61.000 de euro. Recordul absolut îl deţine un Mercedes Sprinter la care numai dotările depăşesc jumătate de milion de euro
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministerul de Interne
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close