Antena 3 CNN Actualitate Lovitură pentru minorităţi

Lovitură pentru minorităţi

Lovitură pentru minorităţi
28 Oct 2015   •   10:13

Senatul Franței, cu majoritate de dreapta, a respins marți proiectul de lege de ratificare a Cartei europene a limbilor regionale și minoritare, scrie cotidianul Le Monde, în ediția electronică.

O sută optzeci de senatori au adoptat moțiunea de procedură asupra textului guvernului, depusă la 15 octombrie, votul lor antrenând automat respingerea proiectului de lege, care nu va mai ajunge să fie examinat în plen.

Rezultatul contravine intenției președintelui François Hollande de a supune această revizuire a Constituției — un angajament al campaniei sale — parlamentului reunit în congres la Versailles în cursul anului 2016, unde ar trebui să obțină o majoritate de trei cincimi din voturile exprimate.

Deputații adoptaseră la 28 ianuarie 2014, cu o largă majoritate, o propunere legislativă ce viza ratificarea Cartei.

Votul din Senat a avut loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor regionale, programate pentru 6 și 13 decembrie.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în mai multe orașe din Franța în favoarea limbilor occitană (la Montpellier), bretonă (la Carhaix), bască (la Bayonne), alsaciană (la Strasbourg), corsicană (la Ajaccio) și provensală (la Arles).

Carta europeană a limbilor regionale și minoritare a fost adoptată de Consiliul Europe în anul 1992. Franța a semnat-o în mai 1999, dar nu a ratificat-o încă, susținătorii unei recunoașteri mai explicite a limbilor regionale lovindu-se de un zid politico-juridic, iar adversarii invocând caracterul indivizibil al Republicii Franceze și unicitatea poporului francez.

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close