Antena 3 CNN Actualitate Lucian Duţă şi-a dat demisia "de onoare" de la conducerea CNAS

Lucian Duţă şi-a dat demisia "de onoare" de la conducerea CNAS

Lucian Duţă şi-a dat demisia "de onoare" de la conducerea CNAS
de O.P.    |    07 Mai 2012   •   14:11
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a simţit nevoia să-şi dea demisia ... "de onoare", spune el, ca să nu fie schimbat din funcţie după instalarea noului guvern. Deşi i s-a cerut insistent demisia de un an încoace, în urma mai multor scandaluri legate de fonduri şi de problemele bolnavilor, Duţă a rezistat în funcţie, spre deosebire de unii dintre cei cu care a intrat în conflict, printre care şi ministrul UDMR Cseke Attila.Deşi are pregatire de medic, Lucian Duţă nu a profesat niciodată, preferând funcţii de conducere şi carieră politică. Deşi în CV-ul său a notat la rubrica abilităţi şi competenţe sociale faptul că deţine capacitatea de a gestiona în mod corect resursele disponibile, faptele sale au contrazis descrierea, fiind implicat direct în majoritatea scandalurilor din sistemul medical din România. 

CV-ul fostului conducător al CNAS



Lucian Duţă este din Mangalia şi are 42 de ani. Este medic, dar nu a profesat niciodata. A preferat funcţii de conducere şi carieră politică. A fost director si manager al mai multor instituţii publice si, pentru câţiva ani, consilier general la Primăria Capitalei. Din 2009 a fost preşedinte al casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pe lista realizarilor a trecut lansarea cu surle şi trâmbiţe sistemul unic informatizat.


"Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura trecerea la forma electronica a dosarului de sanatate al pacientului, prin intermediul caruia cetatenii României vor beneficia de un nivel mai ridicat al calitatii serviciilor medicale, asigurandu-se in primul rand cresterea eficientei sistemului de sanatate din Romania".
Dar, acest sistem a adus prejudicii de 1.35 milioane de euro doar în 2010. Sistemul a fost dezvoltat în şase ani, nu în doi ani. În 2012, a fost implicat în scandalul lipsei medicamentelor din spitalele din România. Morfina injectabilă nu mai era disponibilă în spitale pentru a calma durerile bolnavilor de cancer.

Tot anul acesta a reclamat o lipsă a fondurilor în CNAS, iar vina a aruncat-o pe medicii de familie. "As vrea sa denunt relatia de concubinaj care a existat si exista in continuare intre medicii prescriptori sau intre anumiti medici prescriptori si piata farmaceutica. Acest lucru se petrece proportional cu o crestere a vacantelor si a concediilor exotice pe care acesti medici le fac. Am sa va explic imediat despre ce este vorba prin a va da un singur exemplu:  la un control de rutina pe care l-am efectuat am gasit 2000 de retete scrise la pacienti care erau decedati unii dintre ei chiar si de 3 ani".

Deşi conduce maşini de zeci de mii de euro, nu a declarat niciodată că ar deţine un autoturism. Mare parte dintre afacerile de care a fost legat au fost trecute in contul fostei sale sotii, medic oftalmolog, de care a divortat exact in momentul in care a ajuns sef al CNAS.







×
Subiecte în articol: demisia CNAS
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close