Antena 3 CNN Actualitate Lupta cu poluarea continuă. Alex Găvan: "Capitala are nevoie urgentă de o centură verde"

Lupta cu poluarea continuă. Alex Găvan: "Capitala are nevoie urgentă de o centură verde"

Un român din cinci moare din cauza poluării, în timp ce la nivel european 13 la sută dintre decese sunt cauzate de aerul toxic, arată ultimul raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu. 

Lupta cu poluarea continuă. Alex Găvan: "Capitala are nevoie urgentă de o centură verde"
Sursa foto: Antena 3
de Diana Dragotescu    |    11 Sep 2020   •   13:30

Astfel, România se află în fruntea plutonului, în timp ce la polul opus sunt Danemarca şi Suedia, care înregistrează cifre de cinci ori mai mici. În aceste condiţii, specialiştii atrag atenţia că poluarea poate scădea cu patru ani de zile speranţa de viaţă a bucureştenilor.

Capitala se bucură, în acest moment, de păduri bogate în zonele limitrofe, însă sunt decimate în mod sistematic. Ultimele rămăşiţe ale codrilor Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor. 

Alpinistul şi activistul de mediu, Alex Găvan, militează pentru o centură verde a Capitalei care să salveze vieți.

Pădurile din jurul Capitalei, tăiate zilnic. Ce putem face 

„Putem să vorbim despre centura verde, dar întâi trebuie să conștientizăm niște lucruri. E foarte clar faptul că un oraș nu poate să fie sănătos dacă oamenii sunt bolnavi iar oameni sănătoși nu pot să locuiască într-un oraș bolnav. București se află în top 3 cele mai poluate Capitale din Europa, suntem capitala cu spațiu verde foarte mic pe capul de locuitor. Optimul dat de UE este de 26 de mp, noi avem 8 și ceva iar optimul dat de OMS este la 50+ mp pe cap de locuitor. Noi în București avem de 5 ori mai puțin. În România cheltuim peste 1 miliard de euro anual din bugetul de sănătate pentru a trata afecțiuni generate sau amplificate de poluare.

Noi tăiem cele mai bune păduri din jurul Bucureștiului. Cele pe care le avem, le tăiem zilnic. Conform legislației, funcția principlă atribuită acestor păduri este una socială iar toate celelalte cum ar fi obținerea de lemn sunt subordonate acesteia. Pădurile din jurul orașelor reduc poluarea, contrubuie la reducerea extremelor termice, a efectului de seră și a zgomotului. Problema este că oamenii care administrează pădurea acționează în litera legii și nu în spiritul legii.

Decât să ne tăiem ultimele păduri, ar fi mai bine să punem sub protecție aceste păduri puține rămase iar pe de altă parte, împreună cu primăria și ministerele relevante, să identificăm spații pe care să le replantăm și să facem o centură verde, un inel verde, precum în Viena”, a explicat Alex Găvan la Antena 3. 

Lupta cu poluarea continuă. Cum oprim tăierea ilegală a pădurilor

×
Subiecte în articol: Eroul Zilei poluare
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close