Antena 3 CNN Actualitate MAE: 45 de cetățeni afgani au fost evacuați sâmbătă din Afganistan și vor ajunge în România

MAE: 45 de cetățeni afgani au fost evacuați sâmbătă din Afganistan și vor ajunge în România

45 de cetățeni afgani au fost evacuați și transportați în siguranță în Pakistan, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale coordonată de la nivelul ministerului român al Afacerilor Externe. Aceștia urmează să fie aduși în România.

MAE: 45 de cetățeni afgani au fost evacuați sâmbătă din Afganistan și vor ajunge în România
Sursa foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe
de Adelina Miron    |    04 Sep 2021   •   12:44

În cursul zilei de 3 septembrie, alți cinci cetățeni afgani, din categoria persoanelor esențiale pentru România, au fost evacuați din Afganistan.

Pe lista cu persoane evacuate din Afganistan sunt colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

România a reușit până în prezent să evacueze din Afganistan 61 de cetățeni afgani din categoriile vulnerabile.

Prin misiunea diplomatică de la Islamabad, MAE a emis vize cetăţenilor afgani care deţineau documente de călătorie valabile, precum şi documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. De asemenea, a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autorităţile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetăţenilor afgani esenţiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis note verbale către ministerele de externe şi cel de interne din Pakistan, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituție.

Bogdan Aurescu a declarat ”o reușită” acțiunile întreprinse în cadrul Celulei de criză:

„Este o reuşită foarte importantă a Celulei de criză, colegii mei au stat permanent în contact cu acest grup care a parcurs un drum dificil între Kabul şi graniţa terestră între Afganistan şi Pakistan. Operaţiunea a fost complexă, de durată, a trebuit să ghidăm acest grup pe parcursul aceste operaţiuni, dar totul s-a finalizat în această dimineaţă cu succes."

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close