Antena 3 CNN Actualitate Magazinele, obligate prin lege să limiteze adaosul comercial la mai multe produse până la sfârșitul lunii ianuarie! Actul normativ a fost promulgat de Klaus Iohannis

Magazinele, obligate prin lege să limiteze adaosul comercial la mai multe produse până la sfârșitul lunii ianuarie! Actul normativ a fost promulgat de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis promulgat o lege care limitează adaosul comercial și, în consecință, prețurile la anumite produse alimentare și agricole.

Magazinele, obligate prin lege să limiteze adaosul comercial la mai multe produse până la sfârșitul lunii ianuarie! Actul normativ a fost promulgat de Klaus Iohannis
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2024   •   17:18

Este vorba despre legea de aprobare a unei Ordonanțe de urgență care a fost adoptată de Guvern anul trecut.

"Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a determinat creșterea prețului pe piață al energiei și gazelor naturale și a condus la efecte negative majore asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură (...), aceste creșteri au un impact direct asupra securității alimentare și a accesibilității prețurilor alimentelor la nivel mondial", a explicat Executivul în expunerea de motive a ordonanței.

Potrivit actului normativ, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare.

Legea prevede cotele maxime de adaos comercial la vânzarea cu amănuntul

De asemenea, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale, iar cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.

Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare sau abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de lege.

Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri.

Ordonanța de urgență se aplică până la data de 31 ianuarie 2024.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close