Este prima zi în care operatorii economici vor închide la ora 18, iar bucureştenii au ieşit la cumpărături, pe ultima sută de metri.
În mai puţin de oră intră în vigoare noile restricţii. Toţi operatorii economici îşi vor închide uşile la ora 18, mai puţin farmaciile şi benzinăriile.
Alimentele care au dispărut de pe rafturi
''Bucureştenii îşi fac în acest moment toate cumpărăturile necesare, pe ultima sută de metri. Cele mai căutate produse sunt alimentele de bază, vorbim aici despre produsele lactate, ouă, dar şi făină şi ulei. Spre deosebire de anul trecut, românii sunt ceva mai cumpătaţi am putea spune. Nu se mai lasă cu aceeaşi uşurinţă pradă cumpărăturilor compulsive, pentru că, spun unii dintre ei, s-au obişnuit să trăiască în regim de pandemie. Cu toate acestea, în marile magazine sunt şi produse care aproape lipsesc de pe rafturi sau care lipsesc cu desăvărşire.
Din ceea ce am observat eu, făina şi uleiul au cam dispărut de pe rafturi, însă vorbim doar despre cele mai ieftine sortimente. De asemenea, am observat că şi ouăle bio au dispărut de pe rafturile unui mare magazin din Capitală. Mare înghesuială a fost şi la la uleiul de floarea-soarelui, la sortimentul cel mai ieftin, cel de 4,39 de lei. Spre deosebire de anul trecut, nu mai este bătălie pe hârtie igienică şi nici pe măşti de protecţie'', a transmis Florentina Lazăr, reporter Antena 3.
Duminică au intrat în vigoare noile restricții stabilite de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, după ce rata de infectare s-a apropiat de 7 la mie.
Astfel, din noaptea de sâmbătă spre duminică, magazinele se închid în weekend la ora 18.00, în rest la 21.00.
Românii nu mai au voie să iasă după ora 20
Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 - 5.00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi
- deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării
- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie
- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.