Antena 3 CNN Actualitate Maia Sandu cere ajutor ajutorul Consiliului Europei în contextul eforturilor de a dizolva Parlamentul dominat de deputaţi pro-ruşi

Maia Sandu cere ajutor ajutorul Consiliului Europei în contextul eforturilor de a dizolva Parlamentul dominat de deputaţi pro-ruşi

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei despre problemele cu care se confruntă țara sa și a cerut ajutor în lupta cu corupția.

Maia Sandu cere ajutor ajutorul Consiliului Europei în contextul eforturilor de a dizolva Parlamentul dominat de deputaţi pro-ruşi
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    20 Apr 2021   •   11:39

Maia Sandu: Cetăţenii moldoveni vor ca Preşedinţia, un nou guvern şi un nou Parlament să cureţe ţara de vicii

"Cetățenii moldoveni vor ca Președinția să-și unească forțele cu un nou parlament și cu un nou guvern pentru a curăța țara de viciile care o împiedică să se dezvolte și vă solicit sprijinul în acest demers.

Iar de această dată, politicienii moldoveni nu trebuie să-și dezamăgească poporul (...)

Maia Sandu: Ţara mea are nevoie de ajutor

Astăzi, țara mea are nevoie de ajutor. Poporul moldovean este hotărât să o readucă pe drumul cel bun și să o facă să funcționeze pentru ei. (...) Poate că suntem o democrație tânără și fragilă, dar am fost întotdeauna o națiune deschisă, plină de resurse și corectă", a spus Maia Sandu, care se află în perioada 19 - 22 aprilie într-o vizită la Strasbourg, unde participă la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Sandu a făcut referire la faptul că Moldova se confruntă cu fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari pe an din cauza corupției, contrabandei și spălării banilor.

"Contrabanda, spălarea banilor, amenințările hibride sunt toate amenințări transnaționale. Observăm că multe țări din Europa de Est se luptă, de asemenea, cu instituțiile slabe, ceea ce sporește nesiguranța noastră colectivă în regiune. Înțeleg că în Europa există o oboseală în ceea ce privește transformarea democratică prelungită.

Oamenii din țara mea sunt, de asemenea, obosiți să audă despre reforme interminabile și despre încercările eșuate de a oferi o viață mai bună pentru toți. Transformările autentice necesită o voință politică puternică. Iar această voință politică de reformare este prezentă astăzi în Moldova", a argumentat ea.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a dat undă verde dizolvării Parlamentului

Joia trecută, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat că Parlamentul acestei ţări și-a epuizat cele două șanse de învestire a unui nou guvern și poate fi dizolvat.

Totuşi, actualul Parlament de la Chişinău, considerat cel mai corupt din istoria Moldovei independente, nu poate fi încă dizolvat în mod efectiv.

Aceasta, întrucât majoritatea parlamentară PSRM - Șor, a reușit, la sfârșitul lunii martie, să instituie stare de urgență pentru o perioadă de două luni iar, potrivit legislației moldovenești, în perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat

Instituirea stării de urgenţă a fost, de asemenea, contestată la Curtea Constituţională.

Potrivit juriștilor, cel mai probabil instituirea stării de urgenţă va fi anulată, deoarece a fost încălcată procedura: inițiativ a venit din partea unui grup de deputați socialiști, în timp ce, potrivit Constituției republicii, doar șeful statului sau un guvern plenipotențiar pot solicita Parlamentului instituirea stării de urgență.

În cazul în care Curtea Constituțională va anula starea de urgență, Maia Sandu va putea semna decretul de dizolvare a actualului Parlament și, prin același decret, va stabili data alegerilor parlamentare anticipate.

×
Subiecte în articol: Maia Sandu consiliul europei
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close