Antena 3 CNN Actualitate Manualele noi în variantă tipărită, digitală şi on-line vor fi la clase din 2014-2015

Manualele noi în variantă tipărită, digitală şi on-line vor fi la clase din 2014-2015

Manualele noi în variantă tipărită, digitală şi on-line vor fi la clase din 2014-2015
Sursa foto: Foto: pctutordetroit.com
de M.Z.    |    22 Mai 2013   •   08:58

Primele manuale noi din învăţământul preuniversitar vor fi disponibile la clase din anul şcolar 2014-2015, cărţile tipărite urmând să fie însoţite de o variantă digitală, care va aduce ca noutate exerciţii interactive, jocuri, animaţii şi filme, potrivit unui proiect al Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

 
Elevii vor primi, la începutul anului şcolar, manualele în două variante, tipărită şi digitală (stocată pe un CD), iar cea on-line va fi postată pe platforma www.manuale.edu.ro.
 
În 2013-2014, manuale-pilot pentru clasa I
 
Pentru anul şcolar 2013-2014, la clasa I, vor fi disponibile manuale şcolare-pilot - în format digital, pe website-ul manuale.edu.ro, şi în variantă tipărită, în bibliotecile unităţilor de învăţământ, potrivit Mediafax.
 
Potrivit MEN, manualele în variantă digitală trebuie să îmbogăţească procesul educaţional cu activităţi multimedia interactive. 
 
"Varianta digitală a manualului şcolar trebuie să fie similară variantei tipărite a acestuia, prin respectarea conţinutului ştiinţific, ordinii temelor, stilului grafic şi aşezării în pagină. Ilustraţiile care se regăsesc în varianta digitală a manualului şcolar şi sarcinile de lucru definite în vederea formării/dezvoltării competenţelor trebuie să creeze activităţi multimedia interactive de învăţare (AMII). Manualul în variantă digitală are exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii filme şi simulări care prin utilizare aduc un plus de profit cognitiv. Manualele în variantă digitală trebuie să fie utilizabile atât în procesul de predare-învăţare-evaluare, cât şi în mod individual", prevede proiectul.
 
În plus, varianta electronică nu este restricţionată doar la rolul de manual propriu-zis, ci este (în conjuncţie cu platforma on-line care îl găzduieşte) şi caiet de notiţe, respectiv portofoliu de lucrări personale.
 
Conform proiectului, clasele de complexitate ale activităţii multimedia interactive de învăţare sunt: statică (itemi educaţionali cu care elevul are o interacţiune scăzută - desene, fotografii, diagrame statice, hărţi statice), animată (cuprinde animaţii sau filme asupra cărora elevul are un control limitat la secvenţierea derulării ilustraţiei prin Play, Stop, Pauză), interactivă (cuprind itemi educaţionali cu grad înalt de interactivitate - simulări, emulări de procese, rezolvare de probleme, joc educativ - prin care elevul reuşeşte, prin joc, experiment şi descoperire să atingă un profit cognitiv superior) şi complexă (aplicaţii software care, în plus, oferă o continuitate a acumulărilor/competenţelor dobândite de elev pe întreaga durată de utilizare atât în interiorul fiecărui capitol în parte cât şi pe parcursul întregului manual).
 
Pentru rularea manualelor digitale în mediul on-line sunt stabilite cerinţe minime pentru mediul de lucru.
 
În 2014-2015, manuale pentru clasele I, a II-a, a V-a şi a IX-a
 
Potrivit MEN, calendarul realizării manualelor şcolare pentru preuniversitar începe în anul şcolar 2013-2014 şi ar urma să se încheie în 2017-2018.
 
Astfel, în 2013-2014, este programată realizarea manualelor-pilot pentru patru discipline de clasa I (comunicare în limba română, comunicare în limba română pentru şcolile cu secţiile cu predare în limba maternă, comunicare în limba maternă, matematică şi explorarea mediului), care ar urma să ajungă la elevi din anul şcolar 2014-2015.
 
Potrivit calendarului referitor la toate manualele din preuniversitar, în 2014-2015 vor fi realizate manualele pentru clasele I, a II-a, a V-a şi a IX-a, în 2015-2016 - cele pentru clasele a III-a, a IV-a, a VI-a şi a X-a, în 2016-2017 - cele pentru clasele a VII-a şi a XI-a, iar în 2017-2018 - manualele pentru clasele a VIII-a şi a XII-a.

 

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close