Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu: ”E timpul să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică”

Marcel Ciolacu: ”E timpul să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică”

Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm cu adevărat egalitatea de gen, dar și o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică, afirmă Marcel Ciolacu la evenimentul dedicat aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923.

Marcel Ciolacu: ”E timpul să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică”
Sursa foto: Facebook/ Partidul Social Democrat
de Laura Dinu    |    27 Mar 2023   •   11:19

„Acesta este un moment de referință nu numai pentru istoria constituțională a României, dar și pentru modul în care înaintașii noștri, deputați și senatori ai Parlamentului României Mari, au reușit să adopte o Constituție a tuturor românilor. Vorbim despre o Constituție pe baza căreia s-a realizat atât unificarea legislativă, cât și cea administrativă, economică sau culturală a țării.

Deși Constituția adoptată în urmă cu o sută de ani păstra structura normativă a celei din 1866, ea a fost pe bună dreptate socotită ca o Constituție nouă, care corespundea realităților politice și sociale existente după încheierea primului război mondial. În mod real, România avea nevoie de un astfel de așezământ constituțional, eminamente democratic.

Acest text a reușit pe de o parte să păstreze principiile constituționalismului și ale democrației parlamentare garantând efectiv drepturi și libertăți vitale pentru toți cetățenii, indiferent cărui grup etnic aparțineau, dar pe de alta a permis statului să intervină cu eficiență în viața socială și să-și asume răspunderi concrete pentru înfăptuirea intereselor generale ale țării”, spune Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu în sala de plen a Senatului României – 27.03.2023

Discurs susținut de președintele #PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, la conferința Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023) organizată de CCR cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite la 28 martie – sala de plen a Senatului României

Publicată de Marcel Ciolacu pe Luni, 27 martie 2023

Unul dintre cele mai puternice principii nou introduse în Constituția din 1923, adaucă liderul PSD, a fost cel al ”domniei legii” ca fundament al statului.

„Tot atunci s-a instituit și contenciosul administrativ și s-a asigurat independența judecătorilor. Dar dați-mi voie, ca om de stânga, să subliniez unul dintre articolele istorice care au schimbat pentru totdeauna percepția și rolul femeilor în societate. Și aici mă refer la faptul că în Constituția din 1923 a fost prevăzut pentru prima dată că drepturile civile ale femeilor se stabilesc pe baza deplinei egalități între cele două sexe. A fost o reușită remarcabilă a organizațiilor civice feministe din acele vremuri, care au continuat presiunea publică până când au reușit ca în Constituția din 1938 să își câștige și dreptul la vot. Este un bun exemplu pentru noi toți să recunoaștem astăzi că au trecut o sută de ani de conservatorism în ceea ce privește relația față de politicile dedicate femeilor în România. Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să luăm măsuri, poate chiar cu ocazia unei viitoare revizuiri a Constituției, astfel încât să garantăm cu adevărat egalitatea de gen, dar și o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică”, continuă liderul PSD.

Constituția din 1923, spune Marcel Ciolacu, „a avut caracterul unui proiect de țară, acesta nefiind afectat de dezbaterile politice specifice dintre putere și opoziție”.

„Chiar dacă la acel moment au fost voci care au considerat că acel proiect era , atunci când au ajuns la putere au respectat întocmai Constituția și au acționat prin instrumente ale democrației constituționale pentru a fi aplicată întocmai. Iar acesta cred că este cel mai bun exemplu pentru noi toți cei de astăzi că atunci când partidele aleg calea unității în jurul intereselor naționale fundamentale au mai multe șanse în realizarea unor proiecte majore de țară. Vă garantez că atât eu, cât și colegii mei vom respecta întotdeauna drepturile fundamentele ale cetățenilor care sunt garantate prin Constituție”, încheie Ciolacu.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close