Antena 3 CNN Actualitate Marea Britanie îşi arată faţa după Brexit: taxe mai mari pentru vizele românilor

Marea Britanie îşi arată faţa după Brexit: taxe mai mari pentru vizele românilor

Regatul Unit aplică taxe diferite pentru obţinerea vizelor de lucru şi este acuzat că discriminează între statele UE. Românii sunt printre cei afectaţi, ei fiind puşi să plătească mai mult pentru a lucra în Marea Britanie.

Marea Britanie îşi arată faţa după Brexit: taxe mai mari pentru vizele românilor
de Georgiana Adam    |    06 Feb 2021   •   22:40

După Brexit, care a adus cu sine încetarea liberei circulaţii dintre UE şi Marea Britanie, cetăţenii din Spaţiul Economic European trebuie să solicite o viză de muncă pentru a se angaja în Regatul Unit.

Cu toate acestea, nu toţi plătesc aceeaşi taxă, remarcă publicaţia Politico. Mai precis, cetăţenii din 25 de ţări, dintre care 21 din Uniunea Europeană, primesc reduceri de 55 de lire sterline la taxa pe care trebuie să o plătească pentru a aplica pentru o viză de lucru în Marea Britanie.

Categoriile ţintite sunt antreprenorii, lucrătoriii în sistemul medical, cercetători sau angajaţi temporarii, precum culegătorii de fructe.

Angajatorii britanici care angajează din aceste ţări sunt scutiţi de o taxă de 199 de lire pentru emiterea unui „certificat de sponsorizare”, fapt care îi stimulează pe angajatori să caute forţă de muncă mai degrabă din aceste ţări decât din celelalte.

Desiguri, există anumite ţări care nu se bucură de aceste scutiri, inclusiv România. Sunt ţări din estul blocului comunitar: Bulgaria, Estonia, Lituania,Slovenia.

Statele discriminate cer Comisiei să ceară Londrei încetarea discriminărilor

„Din perspectiva noastră, acest tratament diferenţiat trebuie să fie atent verificat. Problema nu este neapărat legată de cele 55 de lire pe care cetăţenii din cele cinci state membre trebuie să le plătească în plus faţă de alţi cetăţeni europeni, ci de tratamentul diferenţiat în mod clar care este aplicat”, este de părere un diplomat european, citat de Politico.

Statele membre presează Comisia Europeană pentru a reacţiona, motivând că acesta este doar primul exemplu de discriminare în regulile de imigraţie post-Brexit. Ei avertizează că este probabil ca Regatul să discrimineze şi în alte domenii, de exemplu atunci când decide ce ţări vor participa în schema de mobilitate a tinerilor, momentan deschisă pentru nouă ţări din UE.

Bruxelles-ul nu are cum să oblige Londra să facă altceva decât scrie în acordul pentru Brexit

Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că, deşi UE şi Marea Britanie sunt libere să îşi stabilească politicile de viză respective, „Marea Britanie s-a angajat în Acordul comercial şi de cooperare să trateze în mod egal toţi cetăţenii statelor membre ale UE în materie de vize pe termen scurt” şi „nu poate decide să acorde o derogare de la viză pentru călătorii de scurtă durată cetăţenilor anumitor state membre, excluzându-i pe alţii”.

Cu toate acestea, ar putea fi greu pentru Bruxelles să găsească o bază legală care să oblige Londra să abordeze diferenţa de tratament în ceea ce priveşte vizele pe termen lung, care nu sunt acoperite de acordul Brexit.

„Regretăm că Regatul Unit a decis să trateze cetăţenii UE diferit în acest caz specific”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, notează Adevărul.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie discriminare romani
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close