Antena 3 CNN Actualitate Mariupolul nu se predă. Radu Tudor: "Cel mai dramatic moment al acestui război" | "România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar pentru Ucraina"

Mariupolul nu se predă. Radu Tudor: "Cel mai dramatic moment al acestui război" | "România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar pentru Ucraina"

Analistul militar Radu Tudor laudă rezistenţa eroică din Mariupol şi susţine că România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar acordat Ucrainei, pentru a preveni căderea Odesei şi posibilă joncţiune terestră cu Transnistria.

Mariupolul nu se predă. Radu Tudor: "Cel mai dramatic moment al acestui război" | "România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar pentru Ucraina"
de Dana Musceleanu    |    18 Apr 2022   •   10:30

Soldaţii ucraineni nu vor să predea oraşul Mariupol, chiar dacă ruşii ar fi vrut să le cruţe viaţa. Analistul militar Radu Tudor a explicat importanţa strategică a acestui oraş-port, pe care Federaţia Rusă a încercat încă din 2015 să îl invadeze într-o formă sau alta. 

"Ceea ce vedem acum este o răzbunare personală a lui Vladimir Putin pentru faptul că atunci când a anexat ilegal peninsula Crimeea şi a invadat Donbasul în 2015, Mariupolul a refuzat să facă parte din acest plan de acceptare a invaziei, pentru a accepta o conexiune terestră între Donbasul ocupat şi pensinsula Crimeea. 

E o rezistenţă absolut eroică, demnă de poveştile incredibile din Al Doilea Război Mondial. Şi vom asista, cel mai probabil, la cel mai dramatic moment al acestui război.", a declarat analistul într-o intervenţie în direct la Antena 3. 

"Suntem cu toţii responsabili să întărim Ucraina, să nu cadă Odesa în mâinile lui Putin"

Radu Tudor a prezentat şi posibilele consecinţe ale căderii oraşului port de la Marea de Azov.  

"Evident că ne gândim cu toţii cu înfrigurare că după Mariupol ar putea urma Odesa. Şi aici vreau să spun o chestiune: nu mai este doar responsabilitatea Ucrainei dacă Odesa va încăpea pe mâinile ruşilor invadatori; este responsabilitatea unui continent întreg european.   

Toate ţările membre UE şi NATO au datoria de a sprijini militar - cu armament, cu muniţie, cu tot ce este nevoie - pentru ca armata ucraineană să îşi păstreze acest ultim port în zona Mării Negre.", explicat Radu Tudor.  

Căderea Odesei ar însemna că "partea de nord a bazinului Mării Negre ar fi complet blocată de navele militare ale Rusiei şi că invazia pe zona terestră ar putea să aducă ameninţarea Rusiei invadatoare la frontierele noastre.".

"Suntem cu toţii responsabili să întărim Ucraina, să sprijinim armata ucraineană să nu cadă Odesa în mâinile lui Putin, pentru că altfel ne va durea capul pe toţi din Europa dacă ruşii ajung acolo şi reuşesc să facă joncţiunea cu Transnistria", a avertizat Radu Tudor.

România ar trebui să suplimenteze sprijinul militar pentru Ucraina

Analistul a estimat totodată că România ar trebui "să se gândească mai serios" să sprijine militar Ucraina, noi fiind pe ultimul loc din NATO în ceea ce priveşte acest tip de ajutor.

"Sper ca măcar acum, în al 12-lea ceas, puterea de la Bucureşti să decidă un sprijin foarte serios pentru Ucraina, deoarece avem cea mai lungă frontieră terestră, ca ţară membră NATO, cu Ucraina. 

Ne păzim şi pe noi sprijinindu-i pe ucraineni.

Evoluţia războiului a demonstrat că nu mai este suficient să sprijini umanitar Ucraina, ci pur şi simplu trebuie să te implici ca stat responsabil în sprijinirea apărării ucrainene pentru ca invazia să nu vină peste tine şi peste NATO.", a concluzionat Radu Tudor. 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Mariupol
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close